Jarige Kontakt-bezorger bedolven onder de attenties


FOTO ATTENTIE

schoonhoven • Tycho Grandia wist niet wat hij meemaakte toen hij dinsdag zijn Schoonhovense krantenwijk voor Het Kontakt liep. Zijn moeder had de lezers erop attent gemaakt dat het die dag zijn verjaardag was en die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Al kranten bezorgend trof Tycho op menig adres een attentie aan.

Judith Grandia-van Heijningen is er een paar dagen na dato nog sprakeloos van. Ze had nooit verwacht dat haar oproep aan de Kontakt-lezers op Tycho’s krantenwijk zo massaal zou worden opgevolgd. “Het doet me goed te weten dat er nog zoveel lieve mensen zijn. Dat ontroert me enorm!”

Balen
Aanleiding was het feit dat Tycho er van baalde dat hij weer zijn verjaardag niet kon vieren. En dan moest hij ook nog eens werken die dag…

Judith: “Toen kreeg ik het idee om enkele dagen daarvoor een briefje huis-aan-huis in zijn krantenwijk -onder andere de Lopikerstraat, Haven en omliggende straten in Schoonhoven- te bezorgen met het verzoek of mensen hem tijdens zijn ronde wellicht wilden feliciteren. Door bijvoorbeeld een verjaardagskaart of briefje aan de deur te hangen. Ik voelde me daar overigens best bezwaard onder, maar ik dacht: 'ik probeer het gewoon'. Als er maar tien mensen zijn die reageren is het al leuk voor Tycho.”

Bedolven
Dat bleek een zeer voorzichtige schatting. Tycho werd tijdens zijn ronde bedolven onder de attenties. De ‘buit’ ziet er als volgt uit: ruim 120 kaarten en briefjes, geld, maar ook sokken, sleutelhangers, snoep, een Paashaas en noem maar op.

“Ik wist niet wat ik meemaakte”, zegt Tycho. “Ik had echt zoiets van: ‘huh, wat gebeurt hier nou? Ik heb mijn moeder maar gebeld, want na een aantal adressen had ik al twee tassen vol spullen en ik moest nog veel kranten bezorgen.”

Zingen
“We hebben enkele keren met de auto heen en weer gereden om alles thuis te krijgen”, vult Judith aan. “Het was te gek voor woorden. Ze hebben zelfs in een straat voor hem staan zingen. En eenmaal thuis stond er iemand aan de deur, die Tycho ook wat wilde geven maar ze had hem tijdens zijn ronde gemist. Zo lief allemaal, hartstikke bedankt! Hier zijn geen woorden voor, we zijn flabbergasted.”

Tycho zelf hoopt uiteraard dat hij zijn verjaardag volgend jaar weer gewoon kan vieren, maar hij zal zijn vijftienjarige verjaardag hoe dan ook nooit vergeten: “Dat kun je wel zeggen: dit was een unieke ervaring!”

Robert van der Hek