• Fred de Groot: van horeca-ondernemer tot AH-medewerker.
• Fred de Groot: van horeca-ondernemer tot AH-medewerker. Foto: Jan Timmer

Switch tot boodschappenbezorger

regio • Fred de Groot gaat tegenwoordig door het leven als boodschappenbezorger bij Albert Heijn. Een enorme switch na een horecabestaan van 38 jaar. De coronacrisis veranderde alles.

Eind vorig jaar hakte De Groot (55) de knoop door: hij zegde zijn contract als uitbater van sportcafé De Boog in Krimpen aan den IJssel op. “Met veel pijn in mijn hart en in mijn hoofd”, zegt hij. “Dat lijkt me ook logisch. Ik heb deze zaak 21 jaar met veel plezier gerund. Ik zag kinderen die hier een snoepzakje kwamen kopen uitgroeien tot volwassen mensen en mocht de mooiste feesten organiseren. Tot half maart 2020 de coronamaatregelen intraden en de horeca op slot ging...” De eerste twee weken van de eerste lockdown bracht De Groot in een soort verwarring door. “Ik had altijd 70 à 80 uur in de week gewerkt en stond in één klap letterlijk en figuurlijk stil. Zo onwezenlijk. Veel mensen dachten dat de coronaproblemen een paar maanden zouden duren, maar ik vermoedde al in een vroeg stadium dat het langer in beslag ging nemen.”

Van de verhuurder van zijn sportcafé - gemeente Krimpen aan den IJssel - ondervond Fred de Groot nauwelijks support. “Daarbij brak ik me het hoofd over het toekomstperspectief van ‘mijn type horeca’. Ik ben daar voorlopig niet optimistisch over. Kortom, er waren verschillende redenen om met Sportcafé De Boog te kappen.” Hij baalt van de dingen die hij om zich heen ziet: "Mensen trekken er massaal op uit richting supermarkt en recreatiegebieden, maar tegelijkertijd moet de horeca dicht blijven en zijn terrassen verboden. Ik kan daar met mijn pet niet bij. Het is niet fair.”

Door er op tijd de stekker uit te trekken bleef Fred de Groot gevrijwaard van financiële zorgen. “Ik heb altijd vrij basic geleefd en aardig kunnen sparen. Ik heb jaren in een ‘Daihatsutje’ gereden, terwijl vrienden zeiden ‘waarom koop je geen grotere auto?’ ‘Waarom wél’, reageerde ik dan. Het enige waar ik me aan ‘bezondigde’ was regelmatig buiten de deur eten. Nou, daar zaten het afgelopen jaar maar weinig kosten aan…. “

Het was zijn plan om nog een jaar of zeven door te gaan met De Boog en dan op zijn 62ste te stoppen. "Dat loopt even anders nu”, zegt Fred met een grimas op zijn gezicht. "Ik rijd boodschappen rond voor Albert Heijn. Leuke job qua afwisseling, want je komt nog eens ergens. Minder leuk soms: acht volle boodschappenkratten naar de derde verdieping van een portiekflat sjouwen. Ach, het voordeel daarvan is weer dat ik de afgelopen drie maanden al zes kilo ben kwijtgeraakt.”

Of Fred de Groot ooit nog in de horeca terugkeert? De man, die als tienjarig ventje al hielp bij zijn vader, later ging kelneren en uiteindelijk zelf een aantal zaken exploiteerde, weet het niet. "Een nieuwe zaak beginnen zie ik als mid-vijftiger niet zo zitten of er moet iets leuks en betaalbaars voorbijkomen. Ik zie wel wat er op me afkomt. Voorlopig ben ik boodschappenbezorger. Dat is de realiteit.”