Het Bastion beraadt zich over toekomst

schoonhoven • Het bestuur van de stichting Het Bastion ‘95 beraadt zich over de toekomst van cultureel centrum Het Bastion in Schoonhoven.

"Er zijn afgelopen periode diverse oriënterende gesprekken gevoerd met wethouder Leon de Wit en andere geïnteresseerde partijen over de mogelijkheden", meldt stichtingvoorzitter René Kuzee. "Deze gesprekken naderen de eindfase, waarbij De Wit het belang van de maatschappelijke functie van Het Bastion onderkent."

25 jaar
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de stichting werd opgericht en het cultureel centrum kocht van de toenmalige gemeente Schoonhoven, die het gebouw wilde privatiseren.

Kuzee terugblikkend: "Aangezien muziekvereniging Tavenu toen de enige vaste huurder was, werd besloten tot aankoop over te gaan via een stichting die vervolgens een hypotheek nam. Daarna gingen tientallen vrijwilligers van Tavenu aan de slag met het beheer, de exploitatie, de schoonmaak, de barbemensing, de inkoop etc. Een enorme klus die -al die jaren zonder gemeentesubsidie- geslaagd is te noemen gezien de diverse vaste huurders en de vele activiteiten en evenementen die het jaar door plaatsvinden in Het Bastion."

Noodklok
Het bestuur luidde door de jaren heen echter de noodklok bij de verschillende wethouders omdat het aantal activiteiten toenam terwijl het aantal vrijwilligers juist afnam.

Kuzee: "Dit noemde ik toen 'de spagaat van Het Bastion’. Hierover werd door de jaren heen met meerdere wethouders gesproken, maar het leidde niet tot concrete oplossingen."

Alle opties
Reden voor het bestuur een verkenning te doen naar 'oplossingsrichtingen', waarbij ook het belang van de vaste huurders betrokken werd.
"Met name voor Tavenu, dankzij welke organisatie het cultureel centrum 25 jaar kon groeien en bestaan", aldus Kuzee.

De voorzitter laat tenslotte weten dat bij een definitief besluit over de toekomst van Het Bastion 'alle opties op tafel liggen'.