Gemeenteraad Lopik kiest voor herindeling

'Organisatie piept en kraakt'

lopik • Een meerderheid van de raad koos dinsdagavond voor een te volgen spoor, dat onherroepelijk leidt tot een herindeling. Nu is het zaak een fusiepartner te vinden.

De coalitiepartijen VVD en CDA steunden zoals verwacht het voorstel van burgemeester en wethouders. PvdA-woordvoerder Rik Dekker sloot zich hierbij aan en benadrukte dat het gekozen spoor de meeste ambitie uitspreekt. De dienstverlening blijft op een niveau dat de bewoners verwachten van de gemeente Lopik, die tevens in staat blijft de juiste ‘strategische keuzes’ te maken in het belang van de bewoners. Door op zoek te gaan naar een fusiepartner moet een toekomstbestendige gemeente ontstaan.

De oppositiepartijen, die overigens meldden op de lange termijn niet tegen een herindeling te zijn, hadden liever gewacht met het nemen van deze rigoureuze beslissing. Zij vonden dat de bewoners meer inspraak verdienden. Tot 5 maart konden zij reageren op de plannen. Slechts twee inwoners reageerden schriftelijk. Hun pleidooi om tot een andere keuze te komen werd ter kennisgeving aangenomen.

Raadslid Bert de Leede (CU) vond dat het niet mogelijk was om met de kennis van nu een juiste beslissing te nemen. Zijn achterban was het daarmee eens.

“Het gaat mij en mijn partijgenoten om de zuiverheid van het proces,” maakte De Leede tijdens het soms emotionele debat duidelijk. “Inwoners van de kern Polsbroek, waar ik woon, hebben al eerder een herindeling meegemaakt. Zij kennen het verloop. Een aantal van hen ziet een fusiepartner uit het Utrechtse minder zitten. Deze groep vindt de gemeente Krimpenerwaard een betere optie. Laten we eerst een profielschets maken van de fusiepartner. Stel dat we geen partner vinden, die hierin past. Hoe gaan we dan verder?”

Zijn collega Arie Schep (SGP) vond het opgestelde plan, dat volgens het college het beste voorheeft met de toekomst van de inwoners, van onvoldoende niveau. “Vanwege de beperkte onderbouwing van de te kiezen sporen kan onze partij geen beslissing nemen,” aldus Schep. “De notie is intern opgemaakt en niet gespiegeld aan soortgelijke situaties in andere gemeenten. De gevolgen van een eventueel gekozen spoor zijn niet inzichtelijk. Hoe groot is het financiële probleem van de gemeente Lopik? Eerst onze knopen tellen en de inwoners beter inlichten. Het is nu niet het moment om een juiste beslissing te nemen.”


Wethouder Gerrit Spelt maakte nogmaals duidelijk, dat het college er wel van overtuigd is, dat nu het juiste moment is. "De 1,5 miljoen euro, die nodig is om voorlopig zelfstandig te blijven, is er niet. De urgentie is groot, want de organisatie piept en kraakt. Inwoners moeten meer kunnen verwachten van Lopik. De kans is zeer klein dat er geen fusiepartner gevonden wordt. Andere gemeenten hebben dezelfde problemen als wij. De vraag is wie als eerste kleur gaat bekennen.”


Wim Kroone