• Burgemeester Roel Cazemier in een zonnig maar winderig Schoonhoven.
• Burgemeester Roel Cazemier in een zonnig maar winderig Schoonhoven. Foto: Stephan Tellier

Burgemeester Roel Cazemier kondigt afscheid aan

'Zie wel wat er op mijn pad komt'

Om op 63-jarige leeftijd nog een zesjarige verbintenis aan te gaan zag Roel Cazemier niet zitten. En dus hakte hij de knoop door om het bij één ambtstermijn als burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard te houden.

Cazemier ging daarbij niet over één nacht ijs, verzekert hij: “Het was geen makkelijke beslissing. Ik heb het hier goed naar m’n zin, deze gemeente spreekt me erg aan.”

Op 4 april volgend jaar loopt zijn eerste ambtstermijn af -Cazemier werd in april 2016 geïnstalleerd- en een week later wordt hij 63 jaar. “Wil ik me op die leeftijd committeren aan nog eens zes jaar, was de vraag die ik mezelf stelde. Het antwoord na enige overpeinzing luidde: 'nee'.”

Omdat de regel is dat er geen benoemingsprocedure kan plaatsvinden tijdens gemeenteraadsverkiezingen -die in maart 2022 plaatsvinden-, leek een afscheid in januari 2022 hem logisch. “En dus werd het tijd om de Commissaris van de Koning in te lichten en mijn besluit kenbaar te maken. Dan kan de sollicitatieperiode voor een nieuwe burgemeester, die negen à tien maanden in beslag neemt, worden gestart.”

Nadat de fractievoorzitters vorige week maandagavond waren ingelicht kon Cazemier zijn besluit ‘wereldkundig’ maken. Dat deed hij diezelfde avond via Twitter. Ondanks het late tijdstip stroomden al snel de eerste reacties binnen. Positief, en niet omdat men blij was dat de burgemeester vertrok. Cazemier hierover: “Lof en waardering zijn dungezaaid in bestuursland. De hartverwarmende reacties doen me dan ook goed, al mag er ook best kritiek zijn natuurlijk. Je doet het nooit voor iedereen goed.”

Als eerste kroonbenoemde burgemeester van Krimpenerwaard was het één van zijn hoofdtaken om van de samengevoegde gemeenten één gemeenschap te maken. Een oordeel of dat gelukt is, laat Cazemier graag aan anderen over: "Het proces is ook nog niet klaar. De inwoners van de vijf voormalige gemeenten waren het gewend dat het gemeentebestuur dichtbij was. Een gemeenteraadslid of wethouder kon snel aan zijn jasje getrokken worden. Die afstand is nu logischerwijs groter geworden, al denk ik wel dat we erin geslaagd zijn om de kracht van de kernen te behouden.”

Het wordt vaak gezien als een cliché, maar de burgemeester kan het als geboren oosterling (Oldebroek, 1959) en getogen noorderling (Cazemier verhuisde als zoon van een gemeenteambtenaar op jonge leeftijd naar Friesland en was onder andere burgemeester van Ameland en Dongeradeel) onderschrijven: in het westen is men over het algemeen nogal direct. “Daar moest ik in het begin best aan wennen”, erkent hij. “In het oosten zeggen ze: ‘de burgemeester zal wel geliek hebben’. Ofwel, de burgemeester kan dat wel zeggen, maar ik doe het lekker op mijn eigen manier. In de Krimpenerwaard zegt men wat men denkt. Ook in het college-overleg moest ik eraan wennen als de wethouders gelijk stevige standpunten innamen. Overigens zonder dat daarover daarna geen discussie meer mogelijk was.”

'Het was geen makkelijke beslissing. Ik heb het hier goed naar m’n zin'

Hoe ervaren Cazemier als bestuurder ook is, de coronacrisis is voor hem -uiteraard- ook nieuw. “Het was de eerste keer dat ik een 'grip-4 situatie' meemaakte. Een bestuursterm, die staat voor een calamiteit waarbij de voorzitter van de Veiligheidsregio, in dit geval de burgemeester van Leiden, de leiding neemt over de regio. Later is daar de Covid-wet overheen gekomen.”

Corona heeft ook ‘zijn’ gemeenschap enorm geraakt, weet Cazemier: “Los van degenen die helaas zijn overleden door Covid-19 dan wel (erg) ziek zijn geworden, heeft het veel mensen in de problemen gebracht. Horecaondernemers die het hoofd boven water moeten zien te houden, winkeliers die met onverkoopbare winkelvoorraden zitten, jongeren dan wel ouderen die vereenzamen en noem maar op. De samenleving is flink door elkaar geschud, de coronacrisis heeft een enorme impact. Ik ben wel blij dat we met z’n allen de schouders eronder hebben gezet om er het beste van te maken. Hopelijk kunnen we binnen afzienbare tijd ons gewone leven weer enigszins oppakken.”

Op de vraag over welke eigenschappen de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard moet beschikken, laat Cazemier zich zoals verwacht niet uit. "Daar ga ik niet over. Wat ik wel kwijt wil over deze gemeente is dat Krimpenerwaard over een enorm zelforganiserend vermogen beschikt. Het is de mentaliteit van schouders eronder en aanpakken. Of het nu om het ouderenwerk of sportverenigingen gaat: men gaat bij elkaar zitten en bereikt dingen. Daar mag deze gemeente trots op zijn.”

Denk niet dat Cazemier nu rustig gaat aftellen naar zijn afscheid. "Er wacht de komende maanden nog veel werk. Zo moeten er bijvoorbeeld knopen worden doorgehakt over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Stolwijk, het nieuwe politiebureau in Bergambacht en de bouw van een gemeentehuis.”

In januari 2022 hoopt Cazemier zijn nieuwe opvolger te kunnen begroeten. Hij verwacht vervolgens niet in de Krimpenerwaard te blijven wonen. Zijn roots elders in het land lonken.

"Ik ga niet op mijn lauweren rusten, daarvoor heb ik nog teveel energie. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging: als waarnemend burgemeester bijvoorbeeld of een andere mooie functie in het openbaar bestuur. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."