‘Einde van mijn kwekerij is nabij’

regio • De toekomst van de kwekerij van Gijsbert Snoeij hangt aan een zijden draadje. Dit vanwege een torenhoge boete die hem boven het hoofd hangt.

De gemeente Krimpenerwaard wil dat Snoeij het perceel achter zijn woning langs de Veerstalblok in Gouderak omvormt tot grasland. Een schuur die er nu nog staat en een verhard pad moeten binnen vijf weken zijn verwijderd. “Dat gaat me in die korte tijd nooit lukken”, verklaart hij. “Bovendien betekent dat vrijwel zeker het einde van mijn bedrijf.”

Versnipperen
Als de last onder dwang niet snel van tafel gaat, zal Snoeij over een paar weken alle fruitbomen van de kwekerij moeten versnipperen.

“Je praat dan al gauw over een halve ton schade. En dan heb ik nog niet eens de sloopkosten van de schuren meegerekend. Ook is me de toegang tot de weilanden achter het perceel ontzegd. Dat betekent dat ik de koeien en schapen die ik hobbymatig houd, niet meer daar kan laten grazen. Al het vee gaat dus naar het slachthuis, een andere optie is er niet.”

In de clinch
Snoeij ligt al jaren in de clinch met de gemeente Krimpenerwaard. Die vindt dat de activiteiten van zijn bedrijf niet stroken met de agrarische bestemming van het perceel. Iets wat Snoeij bestrijdt. “Toen ik in 2011 dit perceel en de bijbehorende woning aankocht, was de kwekerij er al. Ik heb die, met medewerking van de toenmalige gemeente Ouderkerk, nieuw leven ingeblazen. Sindsdien floreert het bedrijf.”

Na de herindeling in 2015 ging het mis. Terwijl de gemeente Ouderkerk zich altijd ‘welwillend en meewerkend’ had opgesteld richting Snoeij, zat de nieuwe gemeente Krimpenerwaard hem vooral 'dwars': “Eerst wilde het college dat ik de schapenschuur op mijn terrein zou slopen. Daarna moest het gravelpad dat er al jaren ligt weg. En nu dwingen ze mij om mijn kwekerij op te doeken, terwijl alles met één ‘kruimelvergunning’ is opgelost.”
Snoeij zat in de loop der jaren met tientallen verschillende ambtenaren om tafel. “Telkens vroegen ze me de benodigde stukken aan te leveren, want die zouden kwijt zijn geraakt. Dat deed ik dan. Maar even zo vaak kreeg ik te horen dat ze er niets mee zouden kunnen. In drie jaar tijd hebben ze de kwekerij, die ik zorgvuldig heb opgebouwd, gewoon om zeep geholpen.”

Duidelijkheid
Toen Snoeij in december insprak tijdens de raadsvergadering bleek de raad niet te zijn geïnformeerd. “Wethouder Leon de Wit beloofde binnen drie maanden duidelijkheid te verschaffen. In plaats van met mij in gesprek te gaan, om te komen tot een oplossing, gebruikte hij die tijd om besluiten te nemen die zeer nadelig zijn voor mijn bedrijf.”

Snoeij erkent dat het nu wel spannend begint te worden. Het getouwtrek met de gemeente bezorgen hem en zijn zwangere vrouw dagelijks stress. Toch is hij niet van plan de strijd te staken. “Er worden vieze spelletjes gespeeld, dat voelt gewoon niet goed. Bovendien laat ik me niet zonder slag of stoot mijn bedrijf afnemen.”

Rechter
De gemeente Krimpenerwaard kan niet reageren zolang het dossier onder de rechter is, laat een woordvoerder weten. Ze verwijst naar de raadsinformatiebrief die op de agenda staat van de raadsvergadering van vanavond (dinsdag).