'Veel Krimpenaren hebben last van bromtoon'

krimpen a/d ijssel • In Krimpen aan den IJssel blijkt een aanzienlijk aantal inwoners rond het schakelstation last te hebben van laagfrequent geluid. Dat blijkt uit een enquête van Leefbaar Krimpen.

Aan de enquête deden 248 Krimpenaren mee. Van hen ervaart 81 procent geluidsoverlast in de vorm van een bromtoon. "Het gaat om bewoners die tot circa 600 meter afstand van de transformator van het schakelstation wonen", verklaart Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen. Dat veel Krimpenaren last hebben van de bromtoon wist hij wel, "maar het heeft me wel verrast hoe ver dat geluid reikt. Je hoort het dus blijkbaar ook op ruim een halve kilometer afstand."

Uit de antwoorden blijkt dat bijna 60 procent van de ondervraagden het geluid dag en nacht hoort. Negen procent irriteert zich zo erg aan de bromtoon dat een verhuizing wordt overwogen. "Het heeft dus een behoorlijke impact op de leefbaarheid", zegt Van der Elst. "We moeten dit probleem dus echt serieus nemen, want de nieuwe trafo staat er voor 50 jaar." Dat het rapport juist nu uitkomt is niet toevallig. Dinsdagavond is er een zogenaamd 'rondetafelgesprek' over de geluidshinder door de trafo op het schakelstation van TenneT. Voor die bijeenkomst zijn onder meer leden van de actiegroep Beperking Overlast Trafo Krimpen aan den IJssel (BOTIK) uitgenodigd. Deze groep verzet zich tegen de bouw van een nieuwe transformator aan de noordzijde van het terrein van TenneT. Die moet de oude vervangen en komt op zo'n 150 meter van de bebouwing te staan.
BOTIK vreest nóg meer geluidsoverlast als de trafo zo dicht op de bebouwing staat. De actiegroep vindt dat TenneT moet kiezen voor een locatie nabij de N210, op zo'n 500 meter van de huizen. Maar TenneT weigert dat en wijst erop dat de beoogde locatie binnen het bestemmingsplan past. Bovendien zou de nieuwe transformator door nieuwe technieken minder geluid maken. Van der Elst is niet overtuigd en vindt ook dat de nieuwe trafo wat verder weg moet liggen van de bebouwing. Hij vraagt zich af hoe gevaarlijk het hoogspanningsstation is voor de leefomgeving. "Wat gebeurt er als er brand uitbreekt?"