• Twee van de drie windmolens in Lopik.
• Twee van de drie windmolens in Lopik. Foto: Floris Bakker

'0,26 TWh duurzame energie in 2030'

lopik • De vijf gemeenten in de Lopikerwaard willen een gezamenlijke bijdrage aan duurzame energie leveren van 0,26 TWh in 2030.

Dertig landelijke regio’s moeten in 2030 in totaal 35 TWh opwekken via wind- en zonne-energie. Voor deze Regionale EnergieStrategie (RES) is 16 Utrechtse gemeenten, waaronder Lopik, vier waterschappen en de provincie Utrecht gevraagd om 1,8 TWh bij te dragen. Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en IJsselstein, die de handen ineen geslagen hebben, vinden een gezamenlijke bijdrage van 0,26 TWh in 2030 realistisch. Zij willen deze opgave invullen door een zorgvuldig gekozen combinatie van zon op dak, zon op veld, kleine windmolens en een aantal grote windturbines. Waar de mogelijke windmolens en zonnevelden komen is nog niet duidelijk. "In tegenstelling tot de verstedelijkte gebieden heeft Lopik technisch gezien ruimte genoeg voor windmolens en zonneweiden,” aldus wethouder Gerrit Spelt. "Om te voldoen aan het verzoek van 0,26 TWh zijn 7 grote windmolens, 100 kleine windmolens, 120 hectare zon op land en 35 hectare zon op dak nodig.”

Om de landelijke gebieden te ontzien stellen de vijf wethouders voor vier grote windmolens langs de A12 in de polders Reijerscop en Cattenbroek (gemeenten Montfoort en Woerden) te plaatsen en de drie windmolens bij De Copen (gemeente Lopik) te vervangen door grotere exemplaren van 5,6 MW. Zo blijft de impact op het landschap beperkt. Grootschalige zonnevelden worden verspreid over alle vijf gemeenten. De 'afwegingskaders' worden de komende tijd behandeld in de verschillende gemeenteraden.


Wim Kroone