Herindeling hangt als zwaard van Damocles boven Lopik

'Lopik kan niet eeuwig zelfstandig blijven'

lopik • Alternatieven zijn een gemeente die zich puur op de basistaken richt en geen beleid meer uitstippelt dan wel een grotere gemeentelijke organisatie optuigen. Die tweede optie betekent een lastenverzwaring van 350 euro per huishouden per jaar.

De inhoud van een geschreven plan van wethouder Gerrit Spelt om de gemeente Lopik een aanvaardbare toekomst voor te spiegelen zette de raadsleden afgelopen week op scherp tijdens een ingelaste commissievergadering. De drie mogelijkheden -sporen- riepen tal van vragen op bij alle fracties. Voor spoor 1 -een karige basisdienstverlening bieden- liep vrijwel niemand warm. Spoor 2 bood meer animo: de gemeente pakt naast de dienstverlening meer strategische vraagstukken op, maar dat vraagt meer personele inzet. Die extra kosten moeten worden opgebracht via een fikse verhoging -van 350 euro- van de lokale belasting. Als de gemeente Lopik ook actief plannen wil blijven maken voor de toekomst komt spoor 3, die leidt naar een herindeling, in beeld.

De vergadering begon met twee voorgelezen emotionele oproepen van verontruste Lopikse inwoners, die zich sterk maakten voor een zelfstandig Lopik.

Nick Kramer (VVD) opende het debat met een spervuur van vragen richting wethouder Spelt. Kramer was benieuwd hoe de identiteit van de kernen behouden kan blijven na een herindeling. De vraag van meerdere raadsleden om meer geld van het rijk te vragen, zette volgens Spelt geen zoden aan de dijk: “Elk bedrag dat de regering eventueel toewijst aan de Nederlandse gemeenten moet je delen door duizend. Dat is Lopiks deel.”

De coalitiepartijen waren benieuwd welke gemeenten eventueel in beeld zijn voor een mogelijke fusie. Dat antwoord kon of wilde Gerrit Spelt niet geven, maar gezien de samenwerking met Oudewater, Montfoort, IJsselstein en Woerden, met welke gemeenten Lopik een gezamenlijke bijdrage aan duurzame energie wil leveren, moet in die richting gezocht worden.

Yvonne Slob vroeg zich af of de te kiezen sporen voorgelegd waren aan de inwoners. Spelt meldde dat de stukken via de (social) media verspreid waren. Informatieavonden waren vanwege de corona niet wenselijk.

De wethouder maakte zich hard om in actie te komen. “Als spoor 1 gekozen wordt, dan is er voor beleid geen ruimte meer,” aldus Spelt. “Ambtenaren zullen vertrekken, als zij geen zicht op een heldere toekomst hebben. Vooruitstrevende gemeenten zullen hen met open armen ontvangen. Sportverenigingen en andere instellingen, zoals het zwembad, zullen louter met vrijwilligers moeten gaan werken.”

Volgens Spelt wil het college geen voorkeur uitspreken, maar 'kan nadenken over de toekomst geen kwaad’: “Als we meer kwaliteit willen bieden, kost dat geld. Verhoging van de OZB is de enige optie. Dat we nog ergens een paar miljoen vinden, is uitgesloten. Anders hebben we de laatste jaren flink zitten slapen. Lopik moet niet de fiducie hebben voor eeuwig zelfstandig te blijven. De laatste decennia is het aantal gemeenten in Nederland gehalveerd. Ik was onlangs in het Limburgse Thorn, dat sinds 2007 met Maasbracht en Heel gefuseerd is tot Maasgouw. De tekst op een gedenkbord sprak me aan: 'Gemeenten vergaan, gemeenschappen blijven bestaan'.”

In de raadsvergadering van dinsdag 23 maart valt het besluit voor welk spoor de raad kiest.


Wim Kroone