Hoe dan ook geen Lopiker in Tweede Kamer

lopik • Wat de verkiezingsuitslag ook wordt, er komt geen Lopiker in de Tweede Kamer. Geen van de 37 politieke partijen heeft ervoor gekozen om een kandidaat-Kamerlid uit deze gemeente op de kieslijst te zetten.

Het betekent niet dat de Lopiker belangen niet worden meegenomen, stelt Niels Hubregtste, lobbyist voor de provincie Utrecht: “Tweede Kamerleden zitten er natuurlijk voor heel Nederland. Wel proberen we alle Utrechtse Tweede Kamerleden te binden, om te staan voor het gehele Utrechtse verhaal.”
Ook Jan Willem Benschop heeft daar vertrouwen in. Afgelopen verkiezingen stond hij als inwoner van de gemeente Lopik op de lijst van de SGP. “Er zijn meer mensen die in een soortgelijk buitengebied wonen, dus zij vertegenwoordigen ons ook”, stelt hij. "Het is altijd mooi als er iemand uit de omgeving verkiesbaar is, maar dat lukt de ene keer wel en de andere keer niet."

Buitengebieden zijn historisch gezien altijd minder goed vertegenwoordigd dan steden. Zo zijn er dit jaar op de kieslijst van kieskring 8, de kieskring van gemeente Lopik, 122 mensen uit Amsterdam verkiesbaar. Dat is één op de 7155 Amsterdammers. Zou die rekensom worden omgezet naar de gemeente Lopik, waar volgens het CBS 14.456 mensen wonen, dan zouden er 2,02 inwoners verkiesbaar moeten zijn voor evenveel representatie. Ook met Utrecht, waar 1 op de 8984 inwoners kandidaat-Kamerlid is, Rotterdam (1 op 11.651) en met Den Haag (1 op 7714) is eenzelfde rekensom te maken. Dan zou Lopik respectievelijk 1,61 (Utrecht), 1,24 (Rotterdam) en 1,87 (Den Haag) kandidaat-Kamerleden moeten kunnen leveren.
De cijfers kun je alleen niet zo één op één overnemen, schrijft Arman Hakhverdian in een blog op StukRoodVlees. Hakhverdian is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar politieke vertegenwoordiging, publieke opinie en ongelijkheid. "Het verschil tussen woonplaats en geboorteplaats lijkt mij cruciaal. Politici die geboren zijn in een regio, maar later verhuizen naar elders, behartigen waarschijnlijk nog wel de belangen van hun roots.”

Auke de Wit