• Margot Boerefijn voor Brasserie Springer.
• Margot Boerefijn voor Brasserie Springer. Foto: Jan Timmer

'Willen zo graag écht open'

schoonhoven • “Het is zwaar”, zegt Margot Boerefijn, eigenaar van het aan het Springerpark gelegen restaurant. “Je wilt zo graag weer écht open, mensen bedienen aan tafel, hun gezichten zien als ze genieten van de gerechten die we met zoveel plezier voor ze bereiden.”

Springer geldt in Schoonhoven en wijde omgeving als een begrip. De brasserie biedt culinaire kwaliteit in het hogere segment en onderscheidt zich met prachtige gerechten en wijnen in combinatie met een weldadige gastvrijheid.

Vorig jaar breidde Margot Boerefijn haar zaak, in samenwerking met Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, uit met ‘Lunchen bij Springer’. De koffie- en lunchgasten worden bediend door mensen met een verstandelijke beperking.

Enkele weken na de officiële opening van ‘Lunchen bij Springer' barstte de coronacrisis los en ging Sprínger op slot. "Ik kan me van die eerste lockdown herinneren dat ik heel moe was toen-ie intrad”, vertelt Margot Boerefijn. "De maanden daarvoor had ik voortdurend lange dagen gemaakt vanwege de drukte in de zaak. Helder nadenken over de impact van de lockdown lukte in het begin niet. Na een week of twee besloten we het interieur van een nieuwe verflaag te voorzien. Vervolgens kwam er de mogelijkheid tot afhalen en bezorgen en druppelden ook de deelnemers van SDK weer binnen. Daarna mochten we in juni weer open voor een beperkt aantal gasten."

Daarmee draaide de zaak weer enigszins. En toen kwam de tweede lockdown... Margot: "Die ervoer ik als ‘onverwacht' en het voelde daarom echt als een klap. Het idee dat we ook met Kerst dicht zouden moeten blijven, voelde enorm beklemmend. ‘Het zal toch niet?', dacht ik verbijsterd. Maar het gebéurde. We zijn nu half maart en er niets wezenlijks veranderd aan de situatie."

Ze baalt van de aanblik van volle supermarkten en drukbezochte recreatieoorden. Ze kan dat niet rijmen met de situatie waarin horeca-ondernemers verkeren: "Je ziet al die mensen lopen en moet je eigen zaak dicht houden en mag je terras niet gebruiken. Dat maakt me verdrietig en boos tegelijk. Het is zo oneerlijk allemaal. De trouw van onze gasten en de aanwezigheid van de dagbestedingsdeelnemers zorgen ervoor dat ik ondanks de coronategenslag plezier houd in het ondernemerschap. En uiteraard behoud ik mijn optimisme. Er komt een moment dat Springer weer toegankelijk is voor iedereen die van het leven en onze heerlijkheden wil genieten.”