• Annemieke de Willigen heeft met haar financieel adviesbureau Focus inmiddels al veel klanten kunnen bijstaan.
• Annemieke de Willigen heeft met haar financieel adviesbureau Focus inmiddels al veel klanten kunnen bijstaan. Foto: wijntjesfotografie.nl

Annemieke: 'focus op nu en later'

berkenwoude • Annemieke de Willigen besloot ondanks een goede baan bij Ernst & Young voor zichzelf te beginnen. “Ik miste het persoonlijk contact.”

De inwoonster van Berkenwoude begeleidde enkele jaren geleden een vrouw die met de handen in het haar zat na de onverwachte dood van haar man. “Die man was zelf financieel directeur, maar had niets voor zijn privésituatie geregeld als hij kwam te overlijden. Ik heb wat financiën betreft één en ander op een rijtje kunnen zetten. De grootste zorg van de vrouw was of ze wel in het huis kon blijven wonen, maar dat bleek gelukkig het geval.”

Het gevoel van -al is het maar figuurlijk- een arm om de schouders van iemand te kunnen slaan, was precies datgene wat Annemieke miste in haar voormalige functie. “Het was wat zakelijk en afstandelijk allemaal. Dat ging me tegenstaan. Nu zit ik met klanten in mijn werkruimte aan huis of zelfs aan mijn eigen keukentafel dan wel bij de mensen thuis. Dat persoonlijke aspect spreekt me erg aan.” Ze is nu driekwart jaar onder de noemer ‘Focus, samen voor elkaar’ actief en heeft inmiddels vele klanten op financieel gebied kunnen helpen. “Uit de Krimpenerwaard, maar ook (ver) daarbuiten.”

Deze periode is ze voor meerdere klanten druk bezig met de belastingaangifte, die binnenkort weer de deur uit moet. “Veel posten zijn vooraf al ingevuld door de Belastingdienst, maar dat wil niet zeggen dat het ook klopt. Je blijft zelf verantwoordelijk, dus ik zou de gegevens altijd goed checken. Ik heb op fiscaal gebied veel ervaring en word op de hoogte gehouden van fiscale ontwikkelingen. Bij zowel eenvoudige als meer complexe aangiften kan iedereen altijd een beroep op me doen.”

Daarnaast begeleidt ze graag mensen bij het regelen van hun nalatenschap, (levens)testament en mediation in conflictsituaties bij geldzaken. Hoe belangrijk het opstellen van een levenstestament is, maakt ze duidelijk via een praktijkvoorbeeld: “De vader van een vriendin van mij kreeg vorig jaar een herseninfarct. Hij kan niet meer praten en communiceren. Verbetering is helaas niet meer te verwachten. Er was niets vastgelegd en de moeder was een paar jaar eerder al overleden. Dat betekent een enorm regelwerk, alleen al het aanvragen van de bewindvoering kost enkele maanden. Mijn advies: regel het zelf als het nog kan. Dat bespaart de familie veel stress en energie in een toch al zware tijd.”

Waar het bij een levenstestament gaat om wat er met je bezit moet gebeuren tijdens het leven, als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, regelt een testament de nalatenschap na de dood. Ook daar kan Annemieke dankzij haar ervaring en een gedegen opleiding bij helpen: "Het grootste compliment is als klanten zeggen rust te ervaren omdat alles op tijd en goed geregeld is.”


q www.focus-samen-voor-elkaar.nl