• De winnende foto.
• De winnende foto. Foto: John Wijntjes

John Wijntjes wint NNP-Prijs

krimpenerwaard • John Wijntjes, freelance fotograaf voor de edities van Het Kontakt in de Krimpener- en Lopikerwaard, heeft de NNP Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020 gewonnen.

Wijntjes won met een foto die hij maakte tijdens het jaarlijkse kampioenschap eieren vangen in Lekkerkerk. Aan deze wedstrijd doen duo’s mee: een werper probeert het ei zo ver mogelijk te gooien en de vanger moet ervoor zorgen dat het ei heel blijft. Dat het wel eens mis gaat, is goed te zien op de winnende foto.

De jury was unaniem over de foto: ‘Een mooie actiefoto en ook nog eens vlijmscherp. Wijntjes legde de dynamiek vast op het juiste moment in een fraai verstild beeld’. De Ouderkerkse fotograaf zelf vindt het ‘hartstikke gaaf’ dat hij heeft gewonnen. “Dit is toch wel de bekroning op mijn werk. En dat in het jaar dat ik mijn 25-jarig jubileum als zelfstandig fotograaf vier.”

Wijntjes bekent dat hij twijfelde om mee te doen aan de wedstrijd. “Het uitzoeken van foto’s kost best veel tijd. Mijn vrouw Jacqueline zat me behoorlijk achter de vodden aan om er toch een paar in te zenden. Nu ben ik blij dat ze me zo heeft gepusht.”

Overigens was het niet de eerste keer dat één van Wijntjes' foto's opviel bij de jury. In 2018 kreeg hij een NNP-nominatie voor een foto die hij nam van een auto die door de gevel van een Ouderkerkse drogisterij was gereden en in de winkel tot stilstand was gekomen. "Het toeval wilde dat toen het gebeurde we net een huis in Ouderkerk aan den IJssel hadden gekocht”, blikt hij terug. "We waren druk aan het klussen toen ik werd gebeld over dat incident. Ik ben in m'n ouwe kloffie de foto gaan maken. Zo zie je maar: het nieuws ligt soms letterlijk op straat.”