Dronebestuurders gezocht

krimpenerwaard • Het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) zoeken nieuwe dronevliegers om te helpen bij de bescherming van weidevogels.

Met de drone, die is uitgerust met een dubbele camera (daglicht- en warmtebeeldcamera), legt de vlieger vast waar nesten, vogels en kuikens zitten. Die worden met de warmtebeeldcamera zichtbaar als vlekjes op het beeld. De daglichtcamera helpt om vast te stellen wat er zichtbaar is.


Het vliegen gebeurt ’s morgens vroeg rond zonsopgang, zodat het temperatuurverschil tussen warme objecten en de koude grond zo groot mogelijk is. "Na enkele jaren met veel vallen en opstaan is nu het moment gekomen om deze manier van werken verder uit te breiden", zegt een woordvoerder namens de NVWK. "Dat betekent dat er een tweede drone bij komt en daarmee zijn ook extra vliegers nodig."


De dronevlieger is verantwoordelijk voor het veilig besturen van de drone: "Zijn of haar belangrijkste taak is echter om waarnemingen vast te leggen. Het vliegen is voor een deel geautomatiseerd. Met een speciale app is het vastleggen eenvoudig gemaakt. In het veld is er altijd een ervaren weidewachter bij om te helpen. Het is belangrijk om aandachtig te werk te gaan, zodat resultaten zo betrouwbaar mogelijk zijn."

Wie interesse heeft om bij te dragen aan de bescherming van weidevogels door als dronevlieger aan de slag te gaan, kan een berichtje sturen naar: weidevogels@nvwk.nl. "Enige kennis van weidevogels is handig, maar zeker geen vereiste. Voor het veilig vliegen met de drone en het goed vastleggen van gegevens zijn enige instructie en oefening nodig."