LEZERS SCHRIJVEN

Overlast motorrijders (4)

Beste Max,

In je ingezonden brief -in Het Kontakt van afgelopen week- geef je aan dat het echte probleem van de geluidsoverlast de dichtbevolktheid van Nederland is, wat alleen maar erger zal worden. Je oplossing is dat de bewoners toleranter moeten worden.

In mijn gedachten stel ik me voor dat jij op een zonnige dag een lekker motorritje gaat maken. Oordopjes in, integraalhelm op en dan met een laag toerental rustig rijden langs de Vlist. Je hoort je eigen motorgeluid haast niet en je kunt je niet voorstellen dat iemand zich hieraan kan storen. Je bent echter niet alleen. Op deze mooie zondagmiddag rijden enkele honderden motorrijders voor én achter je. De meesten rijden ook rustig, maar zo'n 30 procent houdt toch meer van een sportief en stevig geluid en rijstijl.

Ineens zitten de bewoners langs een racebaan, een langgerekt lint van lawaai, je kunt elkaar niet meer verstaan en moet de ramen en deuren sluiten. En daar ligt het probleem. Doordat Nederland steeds dichter bevolkt wordt, neemt ook de stroom recreatieverkeer hand over hand toe, en het zal zoals jij al zegt alleen maar erger worden.

Het moge bekend zijn dat actievoerders niets hebben tegen motorrijders, wel tegen het ongewenste opgedrongen lawaai. Ons voorstel is om de geluidsnormen van motorfietsen gelijk te maken aan die van een moderne personenauto, zodat er geen geluidoverlast meer is. We hebben de overheid verzocht om de geluidsnormen aan te passen. Iedereen blij toch? De motorrijders kunnen blijven genieten van de mooie toertochten en de bewoners worden niet meer ziek van het lawaai. Tot die tijd vragen wij de gemeente om maatregelen te nemen, om haar bewoners te beschermen.

Beste Max, hierbij nodig ik je uit om elkaar in het eerstvolgende zonnige weekend een uurtje bij de Haastrechtse molen te ontmoeten. We gaan dan op een van de picknickbankjes zitten, en jij mag beoordelen of de klagers niet moeten zeuren of dat je toch wel kunt begrijpen dat deze herrie ieder weekend niet vol te houden is.

Ik hoor graag van je, je hebt mijn emailadres vast wel.

Met vriendelijke groet,

Tony Hardenberg (Haastrecht),
(voorzitter Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen)


Koffie en ijs to go

benschop • Met het mooie weer is het een drukte van belang op de fiets- en wandelroutes rondom Recreatie Landschap Rosenboom. Velen kijken even bij Gasterij de Toren op het terrein in de hoop daar een versnapering te kunnen krijgen. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en de horeca voor publiek gesloten is, blijft de familie Rosenboom de passanten van dienst met de verkoop van koffie en ambachtelijk boerenschepijs. Om mee te nemen en onderweg te nuttigen.

Deze service wordt geboden door Thijs Rosenboom, de kleinzoon van Kees en Lenie. Daarmee treedt de derde generatie Rosenboom in de voetsporen van opa en oma en vader en moeder Rosenboom. Thijs start samen met vriendin Eva deze service en zal, als straks de horeca weer open mag, een rol gaan spelen in de Gasterij. Voorlopig zullen de koffie en ijs to go alleen verkrijgbaar zijn op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.