Rode gedenksteen geeft geheimen prijs


FOTO GEDENKSTEEN

lopik • In de dorpskerk van de Nederlands Hervormde Gemeente van Lopik hangt in het oude koor een rode gedenksteen. Na recent onderzoek weet Hans Wisse, koster en amateurhistoricus, nu welke tekst en afbeeldingen er op deze steen stonden.

De tekst op het onderste gedeelte van de steen is op zich wel te lezen, weet Wisse, al moet je er wel even voor gaan zitten. “Intrigerend zijn de drie gaten boven de tekst. Jarenlang vroegen we ons af wat hier nu op afgebeeld stond. Door het speuren in diverse archieven zijn we erachter gekomen.” Er bleken oorspronkelijk drie wapens op te zijn afgebeeld. Wisse: “Twee daarvan zijn van inwoners van Lopik en de middelste is van het wapen van het kapittel van Sint-Marie. Veel mensen weten dat Lopik vroeger het grondgebied was van dit kapittel. En wellicht weten ze ook nog wel dat de 'keizerskroon' van dit kapittel in het gemeentewapen van Lopik is afgebeeld.”

Wisse werd door de steen getriggerd toen hij er een gemeentelid jaren geleden over hoorde vertellen: “Dat gesprek is altijd wel blijven hangen, maar helaas is deze man overleden. Ik kon dus niet meer met hem overleggen en doorvragen over deze steen. Reden om op onderzoek uit te gaan.” Hij startte hiermee in januari vorig jaar. “Ik heb enkele archieven kunnen bezoeken, maar door de coronamaatregelen was dat vervolgens niet meer mogelijk. Gelukkig was het materiaal wat ik nodig had digitaal te verkrijgen.”
Wie meer informatie wil over de rode gedenksteen of over het genoemde kapittel en wat de gemeente van Lopik hiermee te maken heeft, kan op de website www.hervormdlopik.nl (weet waar je loopt) het artikel lezen dat Hans Wisse hierover geschreven heeft. Wisse: “Wie de steen zelf wil bekijken of een rondleiding door de kerk wil, kan mailen naar kerkrondleiding@hervormdlopik.nl. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, zullen we weer mensen ontvangen.”

Grafzerken
Ondertussen heeft Wisse zijn pijlen op een nieuw project gericht. "ik ben nu met een verkennend onderzoek bezig naar een bijzondere grafsteen in onze kerk. Een paar jaar geleden heb ik alle grafzerken in kaart gebracht op een plattegrond. Maar grafzerknummers, wapens en andere teksten zeggen eigenlijk niets. Er hebben hier gemeenteleden gelegen, mensen die hier gewoond en gewerkt hebben. Mijn vraag was en is nog steeds: wie zijn deze mensen, hoe heten ze, wat hebben ze gedaan?” Op de website, onder het kopje 'Weet waar je loopt', behandelde hij er enkele. "In het verkennend onderzoek naar deze bijzondere grafsteen staat een wapen dat ik niet helemaal thuis kan brengen. Ik heb ook al contact gehad met de Hoge Raad van Adel en die hebben me aardig op weg geholpen. Het moet iemand geweest zijn van adel, let wel van de lage adel. Ik hoop hier in de toekomst nog over te gaan schrijven."