LEZERS SCHRIJVEN

Lawaaiigste stiltegebied: toleranter opstellen'

Toen in december de verkiezing van 'Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland' werd aangekondigd had ik al verwacht dat het Stiltegebied Krimpenerwaard/Vlist als het lawaaiigste van Nederland zou worden aangemerkt. Ik heb bewondering voor de capaciteiten van dhr. Tony Hardenberg. Hij had mij in het verleden al eens verteld dat hij zich, zittende in zijn tuin in Haastrecht langs de aanlooproute naar het betreffende stiltegebied, vreselijk ergerde aan het geluid van de motoren die daar langskwamen. Dat dit uiteindelijk zelfs zou eindigen in een actie van twee burgermeesters die gezamenlijk een brief schreven aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat met voorstellen hiervoor, had ik niet zien aankomen.

Het vreemde is wel dat andere doortrekkende groepen motorrijtuigen de normen van het stiltegebied (40 Db) ook overschrijden. Overigens: die 40 Db wordt gelijkgesteld aan een 'zingende vogel' en dat is niet veel geluid. De gekozen oplossingsrichting hierin zal dan ook nooit en te nimmer in de buurt komen van die 40 Db.

Het echte probleem ligt volgens mij heel ergens anders. Nederland is het dichtstbevolkte land ter wereld en ons land zal alleen maar voller worden. Blijkbaar worden we daardoor ook steeds intoleranter, gezien het toenemend aantal acties van, in de meeste gevallen, minderheidsgroeperingen, die ook nog eens een gewillig oor bij de politiek blijken te vinden.

Naar mijn mening moeten we ons veel toleranter opstellen en daarnaast oplossingen op een andere manier bereiken. Bijvoorbeeld: het is niet toegestaan om tourevenementen voor motorvoertuigen te organiseren door een stiltegebied zonder een ontheffing van de provincie. Dat is voor het betreffende stiltegebied, volgens de website van de provincie Zuid-Holland, nog nooit gebeurd. Misschien moeten we ons daar op richten als we zoeken naar een verbetering van de situatie.

Ook een controle op overschrijding van het maximaal aantal Db dat voor een motorrijtuig wettelijk is vastgesteld kan leiden tot een verbetering van de geluidsoverlast, want stiltegebieden hebben we uiteindelijk allemaal nodig.

Max Ossevoort,
Stolwijk.


Voorjaarsvakantieboek

lopik • Om kinderen te stimuleren actief bezig te zijn/blijven, heeft Team Sportservice provincie Utrecht een voorjaarsvakantieboek gemaakt. “Dit is het vervolg op het succesvolle kerstvakantieboek van afgelopen jaar”, zegt Esmee Schweertman.

Vervolgens: "Het thema is puzzelen. Elke dag kunnen kinderen een andere puzzel doen. Soms rustig vanaf de bank en soms met meer actie. Bij elke puzzel verdienen de kinderen een letter, waarmee ze uiteindelijk een woord kunnen maken. De creaties en uitkomsten kunnen de kinderen delen via de nieuwe Instagram van de gymdocenten van Team Sportservice provincie Utrecht: @gym.ts. Op deze pagina zal onder de inzendingen een winnaar gekozen worden, aan wie een prijs wordt uitgereikt.” Het boek is te downloaden via www.teamsportservice.nl (actueel/nieuws/voorjaarsvakantieboek/