'Eerste aanvragen tot koop door inwoners zijn binnen'

Aanpak oneigenlijk grondgebruik

lopik • In 85% van de gevallen gaat het om het aanleggen van siertuinen op gemeentegrond.

Het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond is jarenlang ‘gedoogd’ door de gemeente Lopik. Voor 2010 was er geen controle; het afgelopen decennium had handhaving geen prioriteit. Om de plooien van oneigenlijk gebruik glad te strijken vraagt het college de raad een bedrag van 115.00 euro beschikbaar te stellen. Hiermee kan het bureau GemVast aan de slag in de kern Lopik, waar in 240 gevallen sprake is van ‘landjepik’. De verwachting is dat in dit pilotproject de opbrengst van verkoop en verhuur groter is dan de kosten.

De gemeente stelt voor een projectprijs van 75 euro per vierkante meter grond te berekenen aan bewoners, die -al dan niet bewust- gemeentegrond in gebruik hebben genomen. De marktprijs is twee keer zo hoog. Dit prijsverschil viel niet goed bij verschillende raadsleden. Simon Hoogendoorn van de ChristenUnie vroeg zich af of oneigenlijk gebruik nu niet beloond werd door de lage prijs: “Ik zou kiezen voor de marktprijs van 150 euro.” Nick Kramer (VVD) wilde net als andere raadsleden weten hoe de projectprijs tot stand was gekomen.

Wethouder Gerrit Spelt had zich goed voorbereid op de spervuur van vragen: “Het bedrijf waarmee we in zee gaan, stelde deze prijs voor. Als bewoners niet meedoen voor een bepaalde datum, dan betalen ze het dubbele als ze de grond alsnog willen kopen. De inzet is zoveel mogelijk grondverkoop dan wel het terughalen van ons eigendom. De eerste aanmeldingen om grond, die oneigenlijk in gebruik is, te kopen zijn al binnen. Reststroken, die niet door derden in gebruik zijn genomen, komen ook in aanmerking voor verkoop.”

De kern Lopik dientt als pilot. In dit gebied zijn ongeveer 240 dossiers (160 oneigenlijk, 40 aanvragen en 40 dossiers actieve verkoop). De opbrengsten zijn naar verwachting 135.000 euro. Spelt: "Ik verwacht, dat de pilot een positief saldo oplevert. De kosten voor een verdere uitvoering van het project zullen lager zijn, omdat er geen opstartkosten meer zijn.”


Wim Kroone