'Continu laten zien: we zijn er nog'

bergambacht • Coby Bins (Woven with Love in Bergambacht) hoefde er niet lang over na te denken: “We zijn gelijk op het click & collect ingehaakt. Het voorziet in deze moeilijke periode toch in een behoefte. Klanten geven, bijvoorbeeld via social media, hun bestelling door en kunnen die dan later komen afhalen. Betalen doen ze vooraf en online.”

Coby vindt het fijn om haar klanten weer even in levenden lijve te kunnen zien: “Ik heb een vaste en trouwe klantenkring, die me in deze tijd erg steunt. Ik rijd ook bestellingen rond, maar daarbij is het meer een kwestie van afgeven bij de deur. Aan de winkel is net weer even wat persoonlijker.”

De onderneemster met een ruime ervaring in de modebranche runt de damesmodewinkel aan de Hoofdstraat 66 in Bergambacht samen met haar dochter Kirsten. Het is aanpoten, zegt ze: “Je merkt het mentaal en fysiek. Het is een andere manier van verkopen, het kost veel meer energie. Je staat continu ‘aan’. Vanaf het moment dat je aan de ontbijttafel zit en de eerste appjes van klanten binnenkomen tot je naar bed gaat en je de laatste administratie afwerkt. Er zijn dagen bij dat ik gewoon niet meer kan nadenken. Dan ben ik helemaal gesloopt.”

Vervolgens: “Ik hoor het ook van collega-ondernemers. Het is een stressvolle tijd. Je moet alles doen om maar omzet te draaien, maar het gaat veel minder snel dan de reguliere winkelverkoop. En dan is het nog een luxe dat we al een webshop hadden, waarmee we klanten uit het hele land bedienen.”

Met een lach: “Ik moest wel even uit mijn comfortzone, hoor. Dan sta je opeens live op Facebook je kleding aan te prijzen. Maar je moet iets doen. Je moet continu je klanten laten zien: we zijn er nog.” Inmiddels komt de nieuwe voorjaarsmode binnen. En die moet betaald worden... “Met de leveranciers probeer ik hierover passende afspraken te maken. Dat lukt gelukkig in de meeste gevallen ook. De voorjaarsmode hebben we een half jaar geleden besteld, toen de vooruitzichten gunstiger waren. Ik merk nu wel een zekere reserve bij het bestellen van de wintermode.” De vele positieve respons geeft haar moed: "We krijgen zoveel kaartjes en lieve berichtjes van klanten binnen. Net nog: een uitgebreide reactie van iemand die een blouse had besteld. Ze meldt dat ze daar zo blij mee is en steekt ons gelijk een hart onder de riem. Dat is zo hartverwarmend en geeft ons de drive om door te gaan. Ik hoop dat we volgende maand weer open kunnen, al is met restricties, zoals na de vorige lockdown het geval was. Maar iets zegt me dat we langer moeten wachten. Dat zou echt doorbijten worden."