Online cursus tegen eenzaamheid

lopik • Stichting Pulse organiseert een online cursus tegen eenzaamheid.

"Het is een moeilijke tijd. We zitten nog steeds in lockdown en vooral als je geen relatie hebt en alleen woont, kan dat lastig zijn", zegt Eva Geelen, die de cursus opzette. "Voor mensen die eenzaam zijn, lijkt het hebben van een partner vaak dé oplossing. Maar als je je vaker eenzaam voelt dan je wil, dan zou je daar iets aan moeten doen in plaats van het gat dat je voelt te dichten met een relatie. Dat is een korte termijn-oplossing. Ook bestaat het gevaar dat je kwetsbaar bent en misschien voor iemand kiest die niet zo goed bij je past’.


Netwerk

Geelen raadt aan eerst te werken aan je netwerk:

"Dan komt een relatie vanzelf. Door de cursus werk je als deelnemer aan je contactvaardigheden en kom je er misschien achter dat je wel heel graag meer contact wilde, maar daar niet naar leefde. Alleen willen is niet genoeg, je moet er ook wat voor doen. In de zelfhelpcursus leer je hoe je dat aanpakt."


Twaalf welzijnsorganisaties verspreid door heel Nederland bieden de zelfhulpcursus tegen eenzaamheid aan. Daaronder Stichting Pulse in IJsselstein/Lopik.


Inwoners van de gemeente Lopik doen de cursus gratis of betalen een kleine eigen bijdrage. De resultaten zijn veelbelovend, stelt Geelen: “Het is een corona-proof training, waarbij deelnemers gedurende twee maanden iedere dag via de mail iets binnenkrijgen: een stukje theorie, een opdracht of beide. Via de training werken zij onder andere aan het versterken van hun vaardigheden om contact te leggen met anderen. Het doel is op die manier uiteindelijk het netwerk te versterken of te vergroten.”

Inwoners van de gemeente Lopik die zich aangesproken voelen door de training kunnen deelnemen. De cursus is individueel en inschrijven kan op ieder gewenst moment.


Voor meer informatie: www.stichting-pulse.nl (online training tegen eenzaamheid), 030-6868030 of
socialeactivering@stichting-pulse.nl