LEZERS SCHRIJVEN

'Liever maatregelen tegen geluidsoverlast van het verkeer in het algemeen'

In Het Kontakt las ik dat het lawaaiigste stiltegebied van Nederland in de gemeente Krimpenerwaard ligt. De bijbehorende oorkonde is overhandigd aan de burgemeester.

Ik wil de geluidsoverlast, veroorzaakt door groepen motorrijders, zeker niet betitelen als een klein probleem, maar het haalt het niet bij de overlast die de niet aflatende stroom van vrachtwagens, busjes, tractoren van loonbedrijven en (te hard rijdende) personenauto’s ons bezorgt. En met 'ons' bedoel ik de mensen die langs de N210 wonen, sommigen zelfs op een paar meter afstand van de drukste provincialeweg van Nederland.

Ik heb twee jaar geleden ieder uur 10 minuten geteld en ik kwam uit op meer dan 1.000 vrachtwagens per etmaal. Al dat verkeer remt af en trekt op tussen de verschillende rotondes. In Bergambacht mag tussen de rotondes, die 300 meter uit elkaar liggen, gewoon 80 km p/u worden gereden. Extra geluidsoverlast dus, maar ook extra uitstoot van CO2, stikstof, fijnstof en ultra fijnstof.

In ministeriële richtlijnen staat dat de maximale geluidsbelasting veroorzaakt door verkeer is vastgesteld op 48 dB. Afhankelijk van de situatie mag deze verhoogd worden tot 58 dB. De geluidsbelasting op de gevel van bijvoorbeeld het huis waarin ik woon, is bij een stroom personenauto’s ca 70dB en vrachtwagens zorgen voor pieken tot 84 dB.

Net als veel anderen heb ik me beklaagd over deze geluidsoverlast, maar de gemeente geeft geen sjoege. En de Omgevingsdienst Midden Holland geeft bij de beoordeling van klachten over geluidsoverlast ook al niet thuis. Van geluidsschermen die wel tegen de overlast zouden helpen, zegt zij dat deze niet passen in het landschap.

De verschillende gemeenten in de Krimpenerwaard, nu samengevoegd, hebben er eer in gelegd de bedrijvigheid maximaal te stimuleren. De ondernemer is heilig! Dat heeft geleid tot een veel te grote verkeersdrukte in een erkend landelijk/agrarisch gebied. Alleen al de vele transportbedrijven die in de Krimpenerwaard zijn gevestigd, sturen iedere dag honderden vrachtwagens de weg op.

Eigenlijk is het ongelofelijk dat in een gebied met zo’n beperkte infrastructuur bedrijventerreinen almaar worden uitgebreid. Ik noem dat onverantwoordelijk beleid.

Maatregelen tegen motorrijders? Ik zou eerder maatregelen bepleiten tegen geluidsoverlast van het verkeer in het algemeen.

Jan Hoeksma,

Bergambacht