• In de rij voor schaatsen.
• In de rij voor schaatsen. Foto: Johan Boef

Schaatskoorts slaat toe

haastrecht • Dave van Dam weet er alles van. Zijn schaatswinkel in Haastrecht kan deze dinsdag de click & collect-bestellingen amper aan.

Want even binnen passen is er niet bij: er moet online besteld worden. En dan mag je vervolgens je schaatsen op komen halen. Een lange rij voor de winkel laat zien dat de liefhebbers zich in de waterrijke Krimpenerwaard niet laten tegenhouden. Zelfs niet in coronatijd. Of misschien wel júist niet.

"Met Dave van Dam, goedemorgen. Via internet besteld? Als we ze op voorraad hebben dan lukt het wel. Welke heeft u besteld? Heb ik! Kunt u over drie uur ophalen! Kunt u lekker schaatsen vanmiddag!" Als Dave van Dam niet aan de telefoon is met een klant, dan haast hij zich wel door de verder lege winkel met een paar dozen met schaatsen. Of hij zit achter de computer de zich alsmaar opstapelende bestellingen te verwerken. "Heel Nederland is ontploft", zegt hij enthousiast en verbaasd tegelijk. "De schaatskoorts heeft echt toegeslagen. Ik lieg niet als ik zeg dat het om honderden bestellingen gaat. We zitten 's nachts tot 4 uur mails te beantwoorden, maar op een gegeven moment vallen je ogen dicht."

Gelukkig voor hem springen diverse mensen bij. "De horecaondernemer van Huis den Hoek bood aan om een handje te helpen. Hij nu onderweg naar Viking om een hele partij schaatsen op te halen." Buiten op een kruk worden schaatsen gepast, een dame zit op haar hurken voor de klant. Het is de moeder van wereldkampioen Patrick Roest...

Het is nog fris, zo vroeg op de ochtend, maar de klanten klagen niet. Een man die uit Delft is komen rijden, staat geduldig op zijn schaatsen te wachten. Hij heeft ze gisteren online besteld en kon ze vandaag ophalen. Wat hij niet ziet is de drukte in de winkel. Er is geen klant binnen, maar het is een gesleep met schaatsen in alle soorten en maten. Een ploegje jongeren is in de werkplaats non-stop bezig met het prepareren van schaatsen: slijpen, ronden en veteren. "Hierachter is een soort crisiscentrum aan de gang", zegt Dave. "Ik heb zojuist besloten dat we vanaf nu niet meer versturen. Je kan wel bestellen, maar alleen nog maar hier ophalen."

Zeker in coronatijd is het dus heel veel stilstaan geweest, maar nu vooral hollen voor Dave en zijn mensen. "Dat is wel een beetje het spannende van dit vak: het kan vriezen en het kan dooien. Wij doen nu in een paar dagen waar je normaal gesproken een paar maanden over doet. Dat is voor ons super, absoluut."


Johan Boef (journalist en inwoner van Haastrecht) peilde vorige week dinsdag voor EénVandaag de toenemende schaatskoorts in de Krimpenerwaard. Voor wie de reportage gemist heeft, deze is nog te zien via de website van de actualiteitenrubriek: www.eenvandaag.avrotros.nl