Eerste windmolen(tje) in de Krimpenerwaard

ouderkerk a/d ijssel • Antonie Vonk Noordegraaf mag zich de eerste 'windmolenaar' van de Krimpenerwaard noemen. In het land achter zijn melkveebedrijf langs de IJsseldijk-Noord in Ouderkerk aan den IJssel staat sinds vrijdag een windmolen.

Wethouder Jan Vente kwam 's middags langs om een kijkje te nemen bij de molen. Die valt door zijn groene kleur en houten wieken wel op. Toch is -ie, met z'n masthoogte van slechts 15 meter, niet heel aanwezig in het landschap. "Vanaf de dijk zie je 'm bijna niet staan", zegt Vonk Noordegraaf. "En je hoort 'm ook niet, hij is heel stil."


App

Tien dagen geleden kreeg hij de vergunning binnen om de molen te plaatsen. "En nu staat -ie er al", stelt de agrariër tevreden vast. "De leverancier (een bedrijf uit Groningen, red.) is bij elkaar drie dagen bezig geweest met het neerleggen van de fundering, het plaatsen van de kast en het daadwerkelijk neerzetten van de molen. Via een app kan ik nu elke dag checken hoeveel stroom die opwekt."


Per jaar gaat het om zo'n 25.000 kilowattuur, genoeg voor de helft van de energie dat het boerenbedrijf nodig heeft. Half maart wil Vonk Noordegraaf volledig zelfvoorzienend te zijn. "Dan hoop ik dat er ook nog zonnepanelen op het dag van de ligboxenstal liggen."

Meer boeren in de omgeving willen zonnepanelen, maar dat blijkt in de praktijk best lastig. "We hebben hier in de Krimpenerwaard nog een uitgebreid bovengronds laagspanningsnetwerk", legt Vente uit. "Dat zie je nog aan de vele houten elektriciteitspalen langs dijken en polderwegen. Duizenden zonnepanelen 'aantakken' op dit netwerk kan gewoon niet. Dat maakt de hele energietransitie voor ons als gemeente best uitdagend."


Toch hoopt Vente dat meer boeren het voorbeeld van Vonk Noordegraaf zullen volgen. "De Krimpenerwaard telt nog zo'n 150 melkveehouders die allemaal bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf. Vooralsnog is het plaatsen van een turbine van deze hoogte - vanwege het bestemmingsplan buitengebied - alleen toegestaan in de voormalige gemeenten Nederlek en Ouderkerk, maar ik daag boeren uit Bergambacht en Vlist uit een aanvraag in te dienen. Dan mag de raad zich erover buigen."

RES

Krimpenerwaard werkt, samen met andere gemeenten uit Midden-Holland, aan een Regionale Energie Strategie (RES). Er wordt gezocht naar een goede mix van zonne- en windenergie. Kleine windmolens kunnen een mooie bijdrage leveren, "maar om aan de vraag te voldoen zouden we een hele hoop neer moeten zetten", aldus Vente. "Het is dus niet dé oplossing. De discussie over het plaatsen van grote windmolens in het Groene Hart neem je er niet mee weg."