• Hoog water bij Bergambacht.
• Hoog water bij Bergambacht. Foto: Floris Bakker

Hoogwatergolf op de Nederrijn en Lek

regio • De afgelopen dagen trok er een hoogwatergolf voorbij op de Nederrijn en de Lek. In verband met het hoge water is het waterschap extra alert.

Communicatieadviseur Marc Wessels: “Er is geen reden tot zorg, maar er zijn wel preventieve maatregelen genomen om de hoogwatersituatie in goede banen te leiden.”


De piek was op zondagochtend bij Lobith, de plek waar de Rijn Nederland binnenkomt. Ongeveer 12 tot 24 uur later kwam het water in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, tussen Amerongen en Schoonhoven.


Inlaten gesloten

Het waterschap heeft een aantal preventieve maatregelen genomen.


Wessels: “Zo zijn verschillende inlaten bij de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede gesloten. Ook zijn de deuren van de Oude Sluis bij Vreeswijk gesloten en is het peil in de bovenste schutkolk kunstmatig omhoog gezet. Hiermee wordt tegendruk gegeven aan het stijgende water op de Lek.”

Het wassende water laat volgens Wessels zien waarom het belangrijk is om constant te werken aan veilige dijken:


“De Lekdijk is op dit moment sterk genoeg, maar moet naar de toekomst toe extra versterkt worden om bestand te zijn tegen de komende uitdagingen. Daarom verstevigt het waterschap de komende jaren de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Deze dijkversterking maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een landelijk programma waarbinnen 1.300 kilometer aan dijk wordt versterkt.”


Zie ook: www.hdsr.nl/sterkelekdijk