• Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer.
• Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer. Foto: Floris Bakker

Duizenden bomen en struiken geplant

'Vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig'

lekkerkerk • Het gaat om wilgen, elzen, populieren en heesters: soorten die van nature voorkomen in deze omgeving. Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer (de organisatie die het Loetbos beheert namens Groenalliantie Midden-Holland, red.) noemt het een 'stevige klus'. "We planten hier in een paar weken tijd ruim 15.000 bomen en struiken. Die gaan één voor één de grond in, dus dat vergt wel wat spierkracht."

De grootschalige aanplant is nodig om de kale plekken in het bos op te vullen. Die ontstonden vorig jaar na de kap van duizenden zieke essen. "De essentaksterfte heeft hier flink toegeslagen", verklaart Ittmann. "Bijna alle essen in het Loetbos waren aangetast en moesten worden gekapt. We planten nu jonge loofbomen terug. Dat is goed, want een vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig. Niet alleen in leeftijd, maar ook met nieuwe soorten. Een gevarieerd bos kan beter tegen lange periodes van droogte, maar ook tegen ziektes en stormen. Bovendien is een dergelijk bos aantrekkelijker voor bezoekers en een geschikte leefomgeving voor plant en dier."

Het streven is om van het Loetbos een zogenaamd 'zoommantelbos' te maken, met speciale aandacht voor de bosrand. Ittmann: "Die bestaat idealiter uit een zoom en een mantel. De zoom is de zone met lage begroeiing en de mantel bestaat uit struikgewas. Heel aantrekkelijk voor vogels en insecten. Na de mantel volgt de overgang van open terrein naar het eigenlijke bos, de kern met volgroeide bomen. Dergelijke bosranden kennen doorgaans een grote biodiversiteit."

Dat het met de biodiversiteit in het Loetbos de goede kant op gaat, blijkt wel uit de vele nieuwe diersoorten die zich de laatste jaren laten zien in het bos. Zo leeft er een groepje reeën in het bos, is er vorig jaar een boommarter vastgelegd op een wildcamera en zijn er het afgelopen jaar langs het water sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een bever.

Ittman en zijn collega boswachters zien ook dat door de coronacrisis meer recreanten hun weg naar het Loetbos weten te vinden. "Nu er weinig open is gaan mensen vaker naar buiten. Je hoeft ook niet helemaal naar de Veluwe om te genieten van de natuur. Hier is ook genoeg te zien en te beleven." Soms botsen de belangen van de dieren in het bos met die van de recreant. Zo trekt een roestplaats van ransuilen hordes nieuwsgierigen. "Dan staan er veertig, vijftig mensen vanaf het pad naar die uilen te turen. We hebben er nu een bordje geplaatst, om te voorkomen dat de uilen teveel worden gestoord."


Floris Bakker