Scouting kijkt uit naar vernieuwde haven

schoonhoven • Scouting Olivier van Noort II is druk bezig met een opknapbeurt van de haven. De huidige voorziening was 'verzand', waardoor de boten amper de haven in en uit konden varen tijdens laag water.

Na jaren overleg met de gemeente Krimpenerwaard is afgelopen december de haven uitgebaggerd. Daarvoor moest het ponton uit 1928 worden weggehaald. “Er was veel onderhoud aan het ponton nodig, dus is besloten om het te verkopen”, legt Martin Vonk, secretatis van Scouting Olivier van Noort II, uit. “Vorig jaar is het ontwerp van de vernieuwde haven afgerond en zijn de benodigde vergunningen bij Rijkswaterstaat verkregen. Daarmee stonden alle seinen voor dit grote project op groen.”
In de haven worden vijf buispalen en betondrijvers met een stalen loopframe geplaatst. Vonk: “De betondrijver in combinatie met de gegalvaniseerde stalen delen zijn een duurzame en onderhoudsvrije oplossing. Hierdoor kan de scouting, als er in de toekomst onderhoud nodig is, dat zelf voor zijn rekening nemen. Het terrein naast de haven wordt, met de vrijwilligers van de scouting, opgeknapt. Tevens wordt er een kleine opslag geplaatst voor de zeilmaterialen van de vloot.”
De investering voor dit project komt neer op circa 34.000 euro, die de scouting zelf moet bekostigen. De helft daarvan komt uit eigen middelen uit de verenigingskas, licht Martin Vonk toe: “Daarnaast wordt een deel gefinancierd door een aantal fondsen, zoals het Rivierenlandfonds. Voor de laatste 10.000 euro is er een 'Club van 100' opgezet. Hiervoor is de scouting op zoek naar 100 donaties van 100 euro. Ouders, leden en bedrijven kunnen zo meehelpen om de nieuwe haven te realiseren. Hiermee krijgen onze jeugdleden een mooie toekomstbestendige plek om hun avonturen op het water voort te zetten.” Wie het project ook wil ondersteunen of meer informatie wenst: www.ovn2.nl/nieuwe-haven.


Jubileum JEVA Metaalbewerking BV

lopik • JEVA Metaalbewerking BV vierde begin deze maand het 25-jarig jubileum. “Helaas kon dit niet met al het personeel, maar het was toch een bijzonder moment voor ons als familiebedrijf”, stelt Gerco van Amerongen.

Gerco en Wilco van Amerongen namen het bedrijf in 2015 over van hun vader Koos, die het in 1995 begonnen was met één machine en één opdrachtgever.
Ze pakten vervolgens door. Sinds de overname zijn er vijf nieuwe machines bij gekomen en wordt er op een professionelere en efficiëntere manier gewerkt. Gerco: "We zijn trots op de ontwikkeling van het bedrijf en de bijdrage die we kunnen leveren in de regio. Wij hopen nog lange tijd de beste producten te kunnen leveren. Dit jubileum hebben wij mede te danken aan onze medewerkers -een sterk team van specialisten- en trouwe klantenkring.”
Eén van de plannen is om de huidige fabriekshal uit te breiden. Hiermee kan worden voldaan aan de groeiende vraag naar producten. Wilco: "De focus op verbetering van de kwaliteit blijft en het zou fantastisch zijn als we in de toekomst verder kunnen groeien.” Belangrijke onderdelen van de groeiplannen zijn een verduurzaming van het pand en optimalisatie van de interne bedrijfsprocessen, want, aldus de broers: ‘groeien doe je vanuit een goede basis'.