•V.l.n.r.: Bas Rechtuyt, burgemeester Roel Cazemier met het boek en Peter van der Zwaal.
•V.l.n.r.: Bas Rechtuyt, burgemeester Roel Cazemier met het boek en Peter van der Zwaal. Foto: Stephan Tellier

'Luxe uitgave met harde kaft, een echt bewaarexemplaar'

Sparen voor historische plaatjes

schoonhoven • PLUS-supermarktcollega’s uit andere historische steden introduceerden al eerder een dergelijke actie. Met succes. Voor eigenaar Bas Rechtuyt, die in 2017 een geheel nieuwe, moderne supermarkt opende aan de Adam van Vianenstraat, reden om het ook uit te rollen. Ook Schoonhovenaren zijn immers vaak trots op hun stadje en geïnteresseerd in de geschiedenis ervan.

Rechtuyt zocht hierbij de samenwerking met Historische Vereniging Schoonhoven. “Ik weet veel van het leiden van een supermarkt, maar helaas niet genoeg van de geschiedenis van Schoonhoven om er een boek mee te vullen. Zij zijn de experts op dit gebied. Het idee werd gelijk enthousiast ontvangen.”


Peter van der Zwaal, secretaris van de actieve historische vereniging, kan dat alleen maar beamen: “Ja, natuurlijk wilden we daaraan meewerken. Het is een mooie gelegenheid om de geschiedenis van Schoonhoven op een laagdrempelige wijze voor het voetlicht te brengen. Daar wilden we graag onze schouders onder zetten. Voordeel was ook dat Bas ons de vrije hand gaf in het bedenken en uitwerken van de thema’s. We zijn al snel gaan brainstormen welke onderwerpen zeker in het boek moesten komen en wie die zou gaan uitwerken.”


Uiteraard is er ruim aandacht voor ‘Schoonhoven Zilverstad’, maar worden bijvoorbeeld ook oude gevelstenen uitgelicht. Van der Zwaal: “We hebben ruim dertig thema’s uitgewerkt in het 64 pagina’s dikke verzamelboek. Ook zijn we op eigen initiatief in de geschiedenis van de PLUS-supermarkt gedoken. Het is niet zozeer een promotiestuk geworden, maar eerder hoe een kleine supermarkt vanaf de vijftiger jaren uitgroeide tot de uitgebreide winkel die het nu is.” Rechtuyt is blij met het eindresultaat: “Het is een mooi boek geworden. Een luxe uitgave met harde kaft, een echt bewaarexemplaar dus. Het brengt op laagdrempelige wijze de geschiedenis van Schoonhoven in beeld. Zonder de inzet van de historische vereniging had dit niet mogelijk geweest, dus alle lof voor hen.”


Van der Zwaal neemt de complimenten graag in ontvangst en zegt te hopen met het boek een breed publiek te bereiken. “Niet met als eerste gedachte om nieuwe leden te werven, maar eerder om mensen te interesseren in de lokale geschiedenis. Het zou mooi zijn als verschillende generaties, bijvoorbeeld een opa met zijn kleinkind, samen door het boek bladeren en erover in gesprek gaan. Natuurlijk weten wij ook dat kinderen niet snel alle verhalen gaan lezen, maar ze vinden het wel leuk om de plaatjes te verzamelen en in te plakken. Daarom hebben we daar pakkende bijschriften bij gemaakt, waardoor we hopen ook de jongste doelgroep voor de bijzondere geschiedenis van Schoonhoven te interesseren.”

Het plaatjesalbum heeft alles in zich om net als de vorige actie van PLUS Rechtuyt -de Schoonhoven-editie van Monopoly- , een succes te worden. “Niet voor niets is de slogan van de PLUS-organisatie ‘Wij zorgen voor Goed Eten, voor de buurt en voor elkaar’. Ofwel, onze acties hebben altijd een lokaal tintje”, aldus Rechtuyt.

Het gratis boek is op te halen door inlevering van de voucher uit de weekfolder. De actie ging zondag van start en duurt tot en met zaterdag 20 maart. Bij iedere 10 euro aan boodschappen ontvangen klanten een zakje met vier plaatjes. Er zijn in totaal 216 plaatjes te sparen.


“Doelstelling is dat iedereen zijn of haar boek vol moeten kunnen krijgen. Omdat een ruilbeurs aan het eind van de actieperiode er niet in zit, hebben we een coronaproof alternatief bedacht. Daarover zullen we tegen het einde van de actie meer bekend maken.”


Het eerste exemplaar van het boek werd woensdag overhandigd aan burgemeester Roel Cazemier.


Robert van der Hek