'Winkels open? Dan ook horeca'

krimpenerwaard • Als de niet-essentiële winkels na de lockdown hun deuren weer mogen openen voor publiek, moet hetzelfde gelden voor de horeca, vindt Horeca Nederland, afdeling Krimpenerwaard. De organisatie roept het college van B&W op om dit statement uit te dragen richting Veiligheidsregio Hollands Midden en de landelijke overheid.

“We hebben vorige maand het college een brief gestuurd met de aankondiging dat we op 17 januari onze horecazaken zouden openen”, vertelt voorzitter Anton de Wilde. “Inmiddels zijn we enige weken verder en zien we sindsdien twee belangrijke ontwikkelingen. Op de eerste plaats de verscherpte lockdown, met ook sluiting van alle niet-essentiële winkels. Op de tweede plaats de nog steeds oplopende aantallen patiënten in de ziekenhuizen. Wij zijn natuurlijk niet blind voor de werkelijkheid en hebben besloten om ons statement aan te passen. Vanuit de gedachte waarmee premier Mark Rutte zijn toespraak op 15 december afsloot ‘We komen hier doorheen, met elkaar en voor elkaar’, zetten wij dit solidariteitsbeginsel om in ‘Winkels open = horeca open’."


Aandeel

Aan deze strategie zitten volgens De Wilde een aantal praktische voordelen. "Allereerst heeft het gemeentebestuur mede de taak de lokale economie overeind te houden. De horecaondernemers hebben een wezenlijk aandeel in de MKB-bedrijven binnen de gemeente Krimpenerwaard en zijn essentieel voor een gezonde economische toekomst, met behoud van banen als gevolg. Tevens is in de zomer gebleken dat juist de mix van aanbod van zowel retail als horeca een sterke combinatie is. Tijdens de horecasluiting zijn ook de retailomzetten fors lager."


De Wilde denkt dat de horeca onderdeel kan zijn van de oplossing door bij te dragen aan de spreiding van bezoekers in een binnenstad of winkelcentrum.


"Door goed crowdmanagement kan drukte vermeden worden en zijn te drukke winkelstraten te voorkomen. Kortom, met een juiste aanpak is het mogelijk om weer open te gaan. Aan ons zal het niet liggen. De horeca heeft in deze coronacrisis al eerder laten zien haar zaakjes prima voor elkaar te hebben.”


Jan Timmer