Vriendschap: voorschot op jubileumviering


FOTO VRIENDSCHAP

(fotobijschrift: Bestuurslid Willem van Rij overhandigt koorlid Gerrit Timmer een jubileumpakketje).

berkenwoude • Gemengde zangvereniging Vriendschap uit Berkenwoude bestaat 125 jaar. Reden om onlangs online een toost uit te brengen. Want ondanks de coronacrisis is het nog steeds een groeiend en bloeiend koor.

Bijna alle vijftig leden namen deel aan de Zoom-bijeenkomst ter ere van het jubileum. Hierin werd uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis en de nieuwe plannen van het koor. Het bestuur had vooraf pakketjes rondgebracht, zodat de leden achter het scherm konden mee-proosten op het jubileum. Ook werd het nieuwe logo onthuld en er waren felicitaties voor Cathrienke Vlot en Lenie Verburg, die al veertig jaar lid zijn. "Later dit jaar zal hopelijk de echte jubileumreceptie plaatsvinden", stelt Everlien Flier namens het koor. "Dan zal onze zangvereniging, die op 9 januari 1896 werd opgericht, ook de Koninklijke Erepenning ontvangen."
Het koor kent een kleurrijke geschiedenis. Het begon met 23 leden en een divers repertoire. Flier: "Liederen, musicals en zelfs toneelstukjes werden ingestudeerd. Muzikaliteit en verbondenheid waren vanaf het begin de kenmerken van Vriendschap. De burgemeesters van het dorp, Gautier en later Luteijn, waren de beschermheren. Financiële tekorten werden op de een of andere manier altijd aangevuld."
Verder terugblikkend: "Dhr. Stolker was 29 jaar achter elkaar voorzitter. Vriendschap deed mee aan concoursen en scoorde dan veelvuldig hoge cijfers. Dirigente Lenny van Tour gaf vanaf 1980 het repertoire een klassieke wending. Met dirigent Cees Willem van Vliet heeft Vriendschap, dat inmiddels is uitgegroeid tot een streekkoor, de afgelopen jaren grote projecten neergezet: in 2016 de Carmina Burana en in 2018 The Armed Man in de St. Jan van Gouda. In 2020 zou het veertigste Kaarslichtconcert in de Dorpskerk worden gegeven, maar dat kon wegens corona niet doorgaan."

Everlien Flier tenslotte: "Er zijn mooie plannen om dit jaar te gaan werken aan het Requiem van Mozart. De dirigent en de leden staan te popelen om te starten. In de komende weken volgen de voorbereidingen via Zoom; misschien wordt er in het voorjaar weer net als vorig jaar gerepeteerd in de buitenlucht op het erf van de leden Marian en Gerrit Timmer. Zingen is voor Vriendschapsleden hun lust en hun leven. Hopelijk kan het publiek eind dit jaar weer komen genieten van de concerten.”