• Kees runde met zijn vrouw Nel een tabakszaak.
• Kees runde met zijn vrouw Nel een tabakszaak.

Oosterom laat mooie herinnering na

schoonhoven • Zaterdag 9 januari overleed oud-ondernemer Kees Oosterom op 92-jarige leeftijd. Jarenlang runde hij, samen met zijn vrouw Nel, een tabakszaak op de hoek Voorhaven en Haven.

Veel mensen kennen Kees met de bijnaam ‘Peer’. Dit was de naam van de vorige eigenaar: Willem Peerbolte, die in 1955 de zaak overdroeg aan Oosterom. Van ver buiten Schoonhoven kwamen de klanten voor de grote collectie pijpen die Kees en Nel te bieden hadden. Naast tabakswaren was het ook een bekend punt voor een krant, de lotto en toto. Een ieder herinnert zich de hond die steevast in de winkel aanwezig was.

Als winkelier stelde Kees zich op als enthousiast en betrokken lid van de winkeliersvereniging. Het was geen man om actie te voeren maar hij heeft dit toch éénmaal gedaan. Begin jaren tachtig had het toenmalig gemeentebestuur vergaande plannen om de Veerpoort aan beide kanten af te sluiten voor autoverkeer. De winkeliers waren het hier niet mee eens en startten de actie ‘Open de Poort’. Uiteindelijk zijn tot opluchting van velen de plannen niet doorgegaan. Het bleef beperkt tot afsluiting van autoverkeer vanuit de Veerstraat. Bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd in 1993 vonden Nel en Kees het welletjes. De zaak werd verkocht. Drie jaar geleden overleed Nel. De afgelopen twee jaar woonde Kees in zorgcentrum Gouwestein in Gouda.

Het overlijden van Kees Oosterom brengt bij veel mensen herinneringen boven. In gedachten een gezellige en vooral gemoedelijke tijd. Er werd volop gerookt en een tabakszaak hoorde bij de stad…

Dirk Molenaar/RTV K’waard