• De Veerpoort is 's avonds sfeervol verlicht met lampjes in het wegdek.
• De Veerpoort is 's avonds sfeervol verlicht met lampjes in het wegdek. Foto: Stephan Tellier

Aanpak knelpunten en omvormen noodhaven tot passantenhaven

Puntjes op de ‘i' Buiten de Veerpoort

schoonhoven • Het buitenterrein tussen de historische stadspoort en de veerdienst in Schoonhoven is afgelopen periode in verschillende fases flink op de schop gegaan, maar sommige onderdelen kunnen niet op ieders goedkeuring rekenen. Zo is voor automobilisten niet altijd duidelijk waar ze hun voertuig kunnen parkeren, is er geen logische en veilige opstelplaats voor fietsers bij de veerpont, is het gebied te ‘versteend’ geraakt en bestaat de wens om een oude, historische brug vlak voor de Veerpoort, waar nu bestrating overheen ligt, zichtbaar te maken.

B&W presenteert dan ook een aangepast ontwerp, dat morgenavond (dinsdag) wordt besproken in de commissie, en waarover de gemeenteraad begin februari een besluit neemt.

Burgemeester en wethouders doen drie voorstellen om zowel het parkeren van auto's als het opstellen van fietsers voor de pont te verbeteren. Een geopperd vrijliggend fietspad komt er niet. Dit heeft ook te maken met de discussie rondom het afsluiten van de Veerpoort voor gemotoriseerd verkeer richting de binnenstad, waarvoor tijdens de vergadering een motie van Pro Krimpenerwaard wordt behandeld.


B&W wil de doorgang voor het autoverkeer nabij de pont verplaatsen, zodat daar minder 'kruisend verkeer vanuit verschillende richtingen' is en fietsers hierdoor meer ruimte krijgen. Daarnaast moet er meer groen komen, door onder andere gras aan te leggen in het huidige ‘grijze middenvlak’ en enkele bestrate weggedeelten te vervangen door beplanting. Overigens zal het aantal parkeerplaatsen hierdoor wel afnemen.

Het zichtbaar maken van de historische brug, bijvoorbeeld met een glazen plaat, wordt op de langere baan geschoven. Een van de redenen is het eventueel afsluiten van de Veerpoort met een verzinkbare paal. ‘Eerst moet het verkeerscirculatieplan worden bekeken, voordat we een vervolg kunnen geven aan het beleefbaar maken van de brug’, stelt B&W.


De betreffende 17e-eeuwse brug raakte bij werkzaamheden voor de herinrichting van Buiten de Veerpoort -in april 2019- gedeeltelijk beschadigd. De brug, die vroeger de binnenstad met het buitendijkse gebied verbond, is niet voor het oog zichtbaar en bevindt zich, vanaf de rivierzijde gezien, onder de rijweg voor de Veerpoort. Het is een wens van de Historische vereniging om het monument zichtbaar te maken.


Passantenhaven

Verder ligt voor het omvormen van de noodhaven tot passantenhaven en het verplaatsen van de schuur van de Veerdienst, zodat de oorspronkelijke stadswal beter zichtbaar wordt. Door dat laatste gaat een streep, meldt B&W: ‘Verplaatsing blijkt niet mogelijk in verband met kabels en leidingen in de grond. De schuur moet binnen 50 meter van de veerdienst staan in verband met de aanwezige strooizouten en smeeroliën voor de pont. We pleiten nu voor een nieuwe schuur op de huidige locatie’.

En wat de aanpassingen aan de noodhaven betreft: ‘Een gedeeltelijke verbreding en aanleg van nieuwe steigers moet het voor passanten aantrekkelijk maken om hier af te meren. Hierdoor kunnen toeristen op veilige wijze afmeren en gemakkelijk de binnenstad van Schoonhoven bereiken’. De bedoeling was om de steigers voor watersportvereniging De Zilvervloot te verplaatsen naar ’t Wilgerak. Dit blijkt geen optie, vanwege de te beperkte ruimte bij de jachthaven.

B&W: ‘Om die reden blijft De Zilvervloot vooralsnog in de Noodhaven. De gesprekken om tot een oplossing te komen met de watersportvereniging, en zo nodig ook met de jachthaven, worden voortgezet’.


De kosten van genoemde werkzaamheden worden geschat op 385.000 euro.


Robert van der Hek