LEZERS SCHRIJVEN

Oproep aan alle wandelaars en hardlopers:
loop links..!

Wij wandelen veel en moeten op onze route naar IJsselstein vaak zigzag over de smalle wegen (zonder trottoir), fiets- en wandelpaden lopen. Tijdens het wandelen ontstaan er soms gevaarlijke situaties met wielrijders, omdat wij steeds moesten uitwijken voor wandelaars die tegenovergesteld rechts wandelen. Reden voor ons om na te gaan wat hiervoor de richtlijnen zijn.

Wet
In de wet staat geschreven dat, indien er een trottoir is, je hiervan gebruik moet maken. Maar als die er niet is: aan welke kant van de weg moet je dan lopen? Volgens de wet is hier geen verplichting voor, maar meerdere organisaties geven wel hierin advies.

ANWB
De ANWB schrijft bijvoorbeeld het volgende: 'Dit mag de voetganger of hardloper zelf bepalen. De wet geeft aan: ‘Als er geen trottoir is, gebruiken voetgangers de berm of de uiterste zijde van de rijbaan’. De wet schrijft niet voor of voetgangers links of rechts van de rijbaan moeten lopen. Wie voor wie aan de kant moet, is niet voorgeschreven'.
'Het voordeel van links lopen is dat je het verkeer aan jouw kant ziet naderen. Je kunt dus uitwijken naar de berm als dat nodig is. Rechts zie je het verkeer aan jouw kant niet en word je niet gealarmeerd als een achteropkomende fietser of automobilist jou niet op tijd ziet'.

Aldus de ANWB, die het dragen van een reflecterend jack dan wel het hebben van een wit licht aan de de voorzijde en een rood licht aan de achterzijde aanbeveelt.

Loop links
Conclusie wat ons betreft: Loop dus links, maximaal met z’n tweeën naast elkaar en ga bij tegenliggers achter elkaar lopen, zo nodig de berm in.

Als alle wandelaars zich hieraan houden dan is zigzag lopen niet nodig en kan men de 1,5 meter afstand makkelijker hanteren.

Veel wandelplezier!

Sjaak van Olst & Nel Nederend,
Benschop