• Anita Reitsma: "Een verlies verdient een plek en aandacht. Daar wil ik met Kompassio het verschil maken."
• Anita Reitsma: "Een verlies verdient een plek en aandacht. Daar wil ik met Kompassio het verschil maken." Foto: MARIJKE fotografeert.

‘Verwerken is niet loslaten, maar anders leren vasthouden’

Kompassio begeleidt bij rouw

schoonhoven • Veel mensen kennen Anita van de gelijknamige Medisch Pedicure Praktijk. Ze start nu naast haar pedicurewerk met een nieuwe onderneming: Kompassio. Een coachingspraktijk voor rouwverwerking.

“Rouw hoort bij de maatschappij, maar het gebeurt vaak achter de voordeur. Vroeger liep je zes weken in zwarte kleding, waardoor iedereen het wist. Tegenwoordig zijn er geen uiterlijke kenmerken van rouw meer, terwijl de impact groot is”, vertelt coach- en rouwbegeleider Anita Reitsma.


Waar de buitenwereld vindt dat het na een tijdje wel over moet zijn, is de realiteit dat je een verlies altijd met je meedraagt. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, of het verlies van een baan of een kinderwens. “Verwerken is niet loslaten, maar het anders leren vasthouden. Een verlies verdient een plek en aandacht. Het dreunt door en komt op onverwachte momenten opeens om de hoek zetten. Hoe kan je zo’n verlies dragen zonder kopje onder te gaan? Daar wil ik met Kompassio het verschil maken. Met mijn begeleiding en ondersteuning geef ik mensen handvatten om het verlies te integreren in hun leven, zodat ze het uiteindelijk zelf met zich mee kunnen dragen.”

De coachingssessies vinden coronaproof plaats in de Oude Apotheek te Schoonhoven, in de buitenlucht of online. Anita kijkt in de sessies niet alleen naar het verlies, maar naar het grote geheel. Hoe ben je opgegroeid? Wat heb je in je leven meegemaakt? Wat is jouw overlevingsstrategie? “Op deze manier leer je jezelf kennen. Je ontdekt je patronen en waarom je reageert zoals je reageert. Je ervaart wat jou beperkt en wat jou juist helpt”, vertelt Anita.


Kompas afstemmen

Ze gebruikt in haar coachingsessies veel praktische oefeningen die inzicht geven. Dit alles helpt om het innerlijke kompas opnieuw af te stemmen en om ervoor te zorgen dat het verlies je niet meer belemmert maar met je meereist op je eigen levenspad.

Kompassio kwam via het pedicurewerk op Anita's pad. "In de praktijk hoor ik zoveel verhalen van mensen. Er is veel leed en verdriet. Ik wilde meer doen dan alleen een luisterend oor bieden", kijkt Anita terug. De afgelopen drie jaar heeft ze de vakopleiding tot coach gevolgd, met de specialisatie in rouwcoaching. Nu ze de opleidingen succesvol heeft afgerond opent ze de deuren van Kompassio.

Meer informatie: Anita Reitsma (06-20707501, info@kompassio.nl) of kijk op de website.


q www.kompassio.nl