Ongeregeldheden tijdens jaarwisseling in Lopik

lopik • Het was onrustig tijdens de jaarwisseling in Lopik. Politiemensen en politievoertuigen zijn meermaals bekogeld met zwaar (illegaal) vuurwerk en stenen.

De incidenten vonden plaats in het centrum van Lopik-dorp. Diverse jongeren schoolden hier samen. Zij verstoorden de openbare orde door het gooien van onder andere zwaar illegaal vuurwerk en stenen. Tevens zijn er op verschillende plekken vernielingen aangericht.


Onacceptabel

Er is gedurende de jaarwisseling steeds nauw overleg geweest tussen burgemeester Laurens de Graaf en de wijkagenten.

De Graaf is helder over de gebeurtenissen: “Het bekogelen van onze politiemensen is volstrekt onacceptabel.”

Er is inmiddels aangifte gedaan. Buiten deze ongeregeldheden is het in de gemeente verder rustig gebleven.


Toch drukke nieuwjaarsnacht voor hulpdiensten

regio • Ondanks het vuurwerkverbod had de brandweer het tijdens de jaarwisseling nog aardig druk in de gemeente Krimpenerwaard.

De Veiligheidsregio Hollands Midden meldt twee voertuigbranden en vier meldingen voor (meestal) container- en kleine (afval)branden. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 ging het om in totaal vijf incidenten. De politie moest negen keer ingrijpen in de gemeente Krimpenerwaard. Vorig jaar waren er zes incidenten.


Onvoorspelbaar

De bijzondere omstandigheden dit jaar (lockdown, vuurwerkverbod, sluiting horeca en een verbod op evenementen en feesten) maakten het verloop van oudjaarsavond vooraf onvoorspelbaar. Op enkele grote incidenten op oudejaarsmiddag en -avond verliep de jaarwisseling in Veiligheidsregio Hollands Midden minder druk dan vorig jaar.


Brandweer Hollands Midden handelde tussen 22.00 en 05.00 uur in totaal 121 meldingen af ten opzichte van 134 meldingen tijdens de jaarwisseling 2019-2020. Dit is dus een lichte daling ten opzichte van vorig jaar.