• Veel artsen in de regio maken overuren en kunnen nauwelijks pauzes nemen.
• Veel artsen in de regio maken overuren en kunnen nauwelijks pauzes nemen. Foto: Kzenon, 123rf.com

Grote werkdruk voor huisartsen in de regio

‘Onze reserves zijn op'

Een deel van de huisartsen in de regio meldt dat ‘de rek eruit is’, omdat de werkdruk sinds het uitbreken van de coronapandemie hoog is. Maar de verschillen zijn groot. Eén arts meldt zelfs dat ‘het misschien wel rustiger is momenteel’, doordat patiënten hun bezoek uitstellen.

Huisarts Joost Weerheim van de Papendrechtse praktijk De Tjasker heeft het al maandenlang erg druk. “Ik heb het gepeild binnen mijn eigen huisartsengroep van zes artsen", zegt hij. "Daar hoor ik: onze reserves zijn op. We houden elkaar in de gaten. Als ik het erg druk heb, vraag ik of een collega wat van me kan overnemen. Collega’s weten: als ik wegval, moeten zij met z’n vijven het werk voor zes doen. Dan is de kans groot dat de vijfde ook gaat omvallen en hoe moeten de vier overgebleven artsen het dan volhouden?”

Landelijke problemen

Mieke Heikoop, arts bij Huisartsenpraktijk Giessenburg, maakt langere dagen. Ook merkt ze dat patiënten een korter lontje hebben, 'omdat er er veel vragen en onzekerheid zijn'. “Alle landelijke problemen van uitgestelde zorg spelen hier net zo goed. Je doet meer telefonisch, in overleg met specialisten. Dat kost meer tijd en aandacht. Dit is zeker een gevolg van de coronapandemie.”

Marleen Kruithof van Huisartsenpraktijk Kruithof in Noordeloos reageert: “Het is inderdaad wel druk. Of het bij ons per sé drukker is dan anders, dat weet ik niet zo goed. Corona geeft wel dat er meer gedoe is: meer telefoontjes met allerlei vragen, meer medische dilemma's. En patiënten bezoeken in beschermende kleding, dat blijft ook een hele heisa. En we krijgen veel vragen die eigenlijk bij de GGD horen, over boostervaccinaties, testbeleid bij klachten en quarantaine.” Ook zegt ze: "Er is meer uitval van onze medewerkers vanwege corona-infecties, of quarantaine." Heikoop constateert hetzelfde. “Als gevolg daarvan is ook de werkdruk bij assistentes toegenomen. Er is een gebrek aan doktersassistentes. Ik heb een apotheekhulp aangenomen die de assistentes kan ontlasten.” 

Wachttijden

'We zitten als huisartsen in een hogedrukpan'

Bij DOK11 in Alblasserdam, waar drie praktijken zijn gevestigd, heeft dokter Kristien de Bruyne uiteindelijk even tijd om iets over de drukte te zeggen. "De drukte is voornamelijk verschoven van spreekuur naar telefoon. We krijgen heel veel vragen over uitgestelde operaties en omikron. Als het heel druk is helpen we als artsen ook om telefoontjes te beantwoorden. Aan pauzes komen we nauwelijks toe. We hebben onze online service op Huisartsengroepdok11.nl verbeterd. Patiënten kunnen via de site bijvoorbeeld een afspraak maken en vragen stellen. Het is ook mogelijk om een e-mailconsult te doen. Assistentes moeten een uitgebreidere triage doen en risico's inschatten, dat neemt veel meer tijd in beslag. Daarnaast is er personeel dat uitvalt."
De ervaring van Rick de Rover, huisarts in Bleskensgraaf, contrasteert met die van veel artsen elders. “Werken op het platteland is over het algemeen wat relaxter, omdat een plattelandspopulatie denk ik erg zelfstandig is. In dorpen wordt veel door familie en de omgeving opgevangen. Ik denk dat het in bepaalde opzichten zelfs wat rustiger wordt in onze praktijk, doordat mensen langer wachten voordat ze naar de huisarts gaan. Maar ik weet niet of ik dat een goed teken vind.”

Weerheim zag die terughoudendheid in Papendrecht bij de eerste golf van besmettingen ook, maar in zijn praktijk is dit effect nu niet meer te merken.
In Noordeloos is het gedrag van patiënten ook veranderd. Kruithof: “Het helpt erg dat alle patiënten er rekening mee houden dat ze voor een ingreep in het ziekenhuis alleen met ernstige dingen terecht kunnen. Soms is het wel heel zuur dat mensen met veel klachten écht lang moeten wachten. Voor echt acute zorg heb ik tot op heden altijd nog hulp kunnen krijgen voor mijn patiënten.”

De Rover ziet meer besmettingen in de kwetsbare groep en bij wie het vaccin is uitgewerkt. "Ik vermoed dat dit vooral bij ouderen is.” Ook zegt hij: "We hebben er veel taken bij gekregen, bijvoorbeeld het regelen van boostervaccinaties en van corona QR-codes. Daar zijn wij eigenlijk niet voor.”

Hogedrukpan

Volgens de Papendrechtse arts Weerheim is het momenteel onmogelijk de zorg te leveren waaraan Nederlanders gewend waren. "We zitten als huisartsen in een hogedrukpan. Van onderen zitten de patiënten die meer zorg nodig hebben, van boven specialisten die niet aan de vraag kunnen voldoen, want ic's zitten vol. Maar Covid gaat niet weg, dus de warmte onder de pan blijft maar komen.”
Na 1,5 jaar corona is ‘de rek er een beetje uit'. "Ik maak overuren. Je wordt nu gemakkelijk uit balans gebracht.” Hij vindt dat Nederlanders zich onvoldoende realiseren hoe goed het zorgsysteem in Nederland is. "Het gaat niet lekker, maar het gaat wereldwijd niet lekker.”