Bewaking fietsen-stalling niet weg

Heeft u het ook gehoord? Per 1 januari wegbezuinigde bewaking van de fietsenstalling die vanwege geplande bouw op de markt nu is verhuisd naar een binnenruimte. Ziet u het ook al voor u? Zonder mensen is het voor de liefhebber heerlijk ‘winkelen’ al die E-bikes want er zijn er steeds meer. Keus genoeg. “Moet u maar een stevige ketting meenemen om vast te zetten voor de zekerheid”. Tuurlijk, weer 2 kg extra in je boodschappentas, doen we met plezier... En verder is het een lekker warme plek voor jongeren -al dan niet met scooters en rugzakje- of anderen die dan in het meest gekke maar niet ondenkbare geval in deze tijd een vuurtje gaan stoken bij koud weer.

Wat gaan we verder krijgen? Overal fietsen in de omgeving op de meest onhandige plekken omdat het niet uitmaakt of je ze nu buiten of binnen neerzet. Overal kans op sloop of stelen.

Er is gezegd dat er camera’s zullen komen maar dat zijn woorden, geen daden. In de tweede plaats kan de politie – of wie anders dan ook – nooit zo snel reageren op de camerabeelden om de daders op heterdaad bij de kraag te vatten. Die zijn ook vaak weggestopt in hoodies omdat je dan je gezicht niet goed ziet. Meestal worden de beelden pas later bekeken, soms zelfs pas na een aangifte en is het leed dus al geschied. 

Na enige tijd zal dan zeer waarschijnlijk deze fietsenstalling worden gesloten “vanwege onhoudbare situatie” en hebben we helemaal niets meer. Of was dat het eigenlijke plan?

De gemeente doet dit nu vast omdat ze hun balans niet op orde kunnen krijgen. Over de ‘onhandige’ investering in Fokker destijds, waardoor vele miljoenen zijn verdampt, is al veel gezegd. Je hebt dan als gemeente, economisch en milieutechnisch, toch meer aan mensen die bij de plaatselijke ondernemers kopen. Die ‘ondersteuners van de economie en het milieu’ komen

zelfs op de fiets en verdienen een betrouwbare plek om deze te stallen. De mannen van de fietsenstalling zijn daarbij op vele manieren van groot belang. Niet alleen voor het bewaken en het praatje. Staat er straks iemand klaar in het gemeentehuis als er weer eens boodschappenkarren verkeerd zijn neergezet en je een muntje er niet uit krijgt?

Of als je een lekke band hebt? Of als je hulp nodig hebt bij het overhevelen van boodschappen naar je fiets? Of als je dringend moet bellen maar je telefoon is leeg?

Opheffen? Niet doen dus!

E.H. Jungerius, Papendrecht