• Niels van Mourik.
• Niels van Mourik. Foto: Geurt Mouthaan

Handbeschilderde schoenen bij Van Mourik

alblasserdam • Met de hand beschilderde schoenen van het merk Greve, helemaal naar de wens van de klant; Van Mourik Schoenen in Alblasserdam is één van de drie schoenenzaken in Nederland die deze bijzondere service aan mag bieden.

Verf en schilderskwasten zijn spullen die je niet zo snel verwacht in een schoenenwinkel. Bij Van Mourik maken ze desondanks sinds kort deel uit van de dagelijkse werkzaamheden. Eigenaar Niels van Mourik volgde er samen met zijn zwager een speciale cursus voor in Italië om de 'blanco' schoenen van de Nederlandse schoenenfabrikant van alle mogelijke kleuren te voorzien. "Het is ambachtelijk werk waar je al je creativiteit in kwijt kunt", vertelt hij. "Schoenen beginnen echt te leven als je ze met de hand beschilderd."

Een hoek van de winkel is ingericht als werkruimte. Klanten kunnen daar live zien hoe het schoeisel voorzien wordt van een kleurrijke bedekking. De wens van de koper is daarbij leidend. Uit de praktijk blijkt nu al dat die wens heel gevarieerde vormen aan kan nemen. "Zo wilde iemand dat ze dezelfde kleuren als zijn blauwe auto met gele remschijven zou krijgen. Een andere klant wilde een paar schoenen cadeau geven aan een zakenrelatie, met daarin het logo van zijn bedrijf. Zelf dacht ik eerst dat het alleen om mensen zou gaan die alles al hebben, maar dat blijkt in de praktijk niet helemaal waar te zijn. Greve gaf vroeger bij elk schoenenpaar een spreuk mee. Eén daarvan was: 'Er lopen alleen maar aardige mensen op Greve.' Als ik dan toch een rode draad aan zou  moeten geven, dan is dit misschien wel waar."
Hij vervolgt: "Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Heb je een grijs trouwpak met paarse elementen, waar vind je dan bijpassende schoenen? Wij zorgen ervoor. Of denk aan een bedrijf dat medewerkers een echt speciaal kerstpakket wilt geven. Wat is er dan mooier dan met de hand beschilderde schoenen? Wij gaan graag vrijblijvend het gesprek aan." Niels van Mourik vertelt er met merkbaar en bijna kinderlijk enthousiasme over. Het aanbod van het exclusieve schoenenmerk om als één van drie schoenenwinkels in Nederland dit aan te mogen bieden, nam hij met beide handen aan. "Noem het een hobby, de liefde voor het vak. Ik werk nu op dezelfde manier en met hetzelfde schort als mijn overgrootvader. Wat betreft verdiensten zouden we dit misschien helemaal niet moeten doen. Laatst was ik bezig om een paar met een slangenuitstraling schub voor schub in te kleuren. Als je dan de uren telt, komt het nooit uit. Maar het geeft zoveel positieve energie en voldoening om zulke mooie schoenen te maken."

Tegelijkertijd voegt het voor de Alblasserdamse ondernemer een belangrijke bijdrage aan de beleving van het winkelen bij Van Mourik Schoenen. Niet voor niets vindt het met de hand beschilderen onder de ogen van de klanten plaats. "Jezelf onderscheiden is ontzettend belangrijk in de markt en hiermee bieden we echt iets bijzonders. Daar zijn we heel blij mee."

Voor de goede orde: niet alleen het kleurenpalet wordt voor honderd procent afgestemd op de klant. Ook begeleidt Van Mourik de klanten bij de keuze voor het type en de grootte van de schoenen. "Dat doen we altijd al, maar zeker bij deze schoenenlijn besteden we daar veel aandacht aan. De meest exclusieve aanpak is een reisje naar de fabrikant in Waalwij zelf, waar je dan een op maat gemaakte eigen leest krijgt. Dan kun je vanaf dan bij wijze van spreken met een telefoontje nieuwe op maat gemaakte schoenen bestellen."