• Beeld van de eerste The Daily Mile op 't Kofschip.
• Beeld van de eerste The Daily Mile op 't Kofschip. Foto: Richard van Hoek

Kofschip in Papendrecht start met The Daily Mile: ‘Even ontladen’

Algemeen

PAPENDRECHT • Openbare basisschool ’t Kofschip aan de Zuidkil in Papendrecht is op donderdag 18 november gestart met ‘The Daily Mile’, een eenvoudig hardloopprogramma dat meer doelen heeft dan alleen om kinderen even te laten bewegen.

Na het startschot van wethouder Pieter Paans van onder meer sportzaken renden de kinderen twee rondjes om de school. Op het veld werden een aantal hardloopoefeningen gedaan onder leiding van sportfysiotherapeut Aalbert Mintjes, die The Daily Mile graag promoot in Papendrecht.

Eerste school
“Voldoende bewegen zorgt voor een goede conditie en een betere concentratie en stemming bij kinderen”, weet Aalbert. ’t Kofschip is de eerste school in Papendrecht die meedoet. De Papendrechtse sportfysiotherapeut hoopt dat nog meer scholen gaan meedoen.

Aalbert ziet het als zijn taak om scholen en kinderopvangcentra te enthousiasmeren en de opstart van het daadwerkelijk gaan uitvoeren van The Daily Mile te faciliteren. Hij neemt als het ware de leerkrachten aan de hand mee.

Spannend en uitdagend
Eerst wordt er gestreefd naar een stevige worteling van het drie keer of vaker (hard)lopen per week, ongeveer 15 minuten, geleid door de betrokken leerkracht(en). Vervolgens worden ideeën voor afwisseling in het hardlopen aangeleverd en geïmplementeerd met als doel de leerkrachten te helpen om The Daily Mile spannend en uitdagend te houden. Denk aan deelname aan korte hardloopwedstrijdjes, afwisseling van hardlopen met andere beweegactiviteiten, organisatie van een leuke (hard)loopclinic, hardlopen voor een goed doel, enzovoorts.

Op ’t Kofschip zijn ze na één keer al enthousiast. “Met The Daily Mile halen we de kinderen even uit de klas om ze te laten bewegen en een frisse neus te halen”, vertelt groep 8-leerkracht Bob Grilis. “Het is de bedoeling om de kinderen als het ware even te resetten, zodat ze daarna weer fris verder kunnen gaan met leren.”

Effect gelijk merkbaar
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik gelijk na de eerste keer dat effect al kon merken. De kinderen gingen na het hardlopen rustig en relaxed weer aan de slag met hun schoolwerk”, vervolgt Bob, die samen met de kinderen plannen maakt om The Daily Mile leuk en spannend te maken.

“Ze hadden al ideeën om bij elkaar op de rug te klimmen, of het rennen af te wisselen met wandelen of een keer naar de atletiekbaan te gaan. Aalbert helpt ook met leuke ideeën om te doen. Zo zorgt The Daily Mile, naast een betere conditie van de kinderen, ook bij een beter teamgevoel, waardoor het samenwerken waar ’t Kofschip voor staat nog meer tot uiting zal komen.”

Geen vaste tijden
Bob wil minimaal twee of liever drie keer per week The Daily Mile gaan doen met zijn klas. “Ik heb geen vaste tijden, maar kijk gewoon wanneer ze het nodig hebben om even te ontladen. Bijvoorbeeld na een moeilijke rekenles of wanneer je ziet dat de concentratie vermindert.” Als het concept aanslaat, volgen mogelijk meer groepen op ’t Kofschip het voorbeeld van groep 8.

In samenspraak met het Sportakkoord Papendrecht, een overeenkomst waarbij met name kinderen gestimuleerd worden om meer te sporten, probeert Aalbert Mintjes binnen drie jaar The Daily Mile op minimaal vijf basisscholen te starten. Het concept is afkomstig vanuit Schotland, waar Elaine Wyllie het concept tot een prachtig succes heeft gebracht. Inmiddels is het concept in vele landen overgenomen, zoals in Nederland. 

Voor meer informatie of aanmelding: www.aalbert.nl/the-daily-mile of 06-21272681.