Open brief over Fokker aan de gemeenteraad van Papendrecht

Anthonie Fokker begon begin vorige eeuw ooit in Duitsland. Toen was het al: Himmelhoch jauchend und zum Toden betrübt! De geschiedenis herhaalt zich altijd. 2011 aankoop terreinen van Fokker voor 22 miljoen euro. 2016 ontwikkeling nieuw hoofdkantoor. Grond Pro Bono ingebracht, Slobbengors heringericht en een mooi kantoor ontwikkeld. Opgeteld een kleine 20 miljoen euro.Toen helaas kleine 400 man/vrouw de laan uit. 

Meestal ben je trots op zo’n mooie ontwikkeling, maar het was het eerste kantoor in Nederland, waar geen bouwbord bij stond en meestal nodige je alle eigenaren, de inwoners van Papendrecht in dit geval, uit voor de opening. Mooi niet dus. 2021 ontwikkeling Campus. Kennelijk 16 miljoen euro. Opgeteld gaan we over de 50 miljoen euro. En daar waar een goeie buur beter is dan een verre vriend, laten we het vuurwerk over aan Dordrecht en Zwijndrecht en kijken wij op de eerste rang, lekker voor niks mee.

De rode draad bij dit alles: Een gemeenteraad die het niet meer begrijpt en in slaap is gesukkeld. Als zelfs OP en Groen Links om zijn, dan is er wel wat loos. En niet te vergeten de adviseur van toen. Betrokken destijds bij de herontwikkeling van het winkelcentrum. De toenmalige directeur-eigenaar van dat bedrijf en steun en toeverlaat van de gemeente is toebedeeld met de cruciale 2% van de aandelen in de samenwerking tussen Fokker (49%) en de Gemeente (49%) De beslissende stem dus bij verdeeldheid tussen de grote jongens. 

De verantwoordelijke wethouders zijn inmiddels verdwenen of staan op het punt om te verdwijnen. Kennelijk staan dit soort financiële constructies goed op je CV. De Huiskamervraag bij dit alles: Waarom financiert een bank dit niet gewoon. Moet je natuurlijk wel wat meer rente betalen, maar dat moet iedereen. Dat is toch helemaal geen punt bij Solvabele, internationaal opererende bedrijven!

Twee jaar geleden hebben wij met wat bedrijven bij de gemeente aangeklopt om samen een bieding uit te brengen op het Nedstaal terrein. Konden we indirect wat ruimte vrijmaken in Papendrecht. Sorry, maar dat moet het bedrijfsleven zelf maar oplossen. Daar had je als gemeente echt iets kunnen betekenen. Als het hier misgaat, mag je als laatste aansluiten bij de curator.

Veel wijsheid toegewenst bij uw besluitvorming.

Herman de Jong
Veerdam Papendrecht