• Wethouder Pieter Paans.
• Wethouder Pieter Paans. Foto: Suzanne Heikoop

'Hardwerkend, integer en fijn mens'

papendrecht • De Papendrechtse politiek vindt het aan de ene kant jammer dat wethouder Pieter Paans vertrekt om burgemeester te worden in de gemeente Krimpenerwaard, maar gunt het hem ook van harte. Raadsleden kijken met warme gevoelens terug op de samenwerking in de afgelopen vier jaar.

"Pieter Paans heb ik vanaf het begin ervaren als een vriendelijke en gemakkelijk te benaderen bestuurder”, vertelt fractievoorzitter Martin Verweij van Papendrechts Algemeen Belang (PAB). “Pieter is na zijn installatie als wethouder direct geconfronteerd met moeilijke dossiers op het gebied van financiën en jeugdzorg. Hij heeft de inwoners, verenigingen en bedrijfsleven mee moeten nemen in het proces van bezuinigingen. Samen met de raad zijn er op dit gebied goede resultaten geboekt. Door transparant te zijn en hoor en wederhoor toe te passen, is er veel begrip gekweekt ten aanzien van de voorgenomen bezuinigen die alle inwoners raken.”

Trijntje van Es van D66: “Wij zijn op het gebied van financiën en bezuinigingen behoorlijk kritisch geweest tegen Pieter. Het college controleren is tenslotte onze taak. Sommigen denken dan: na de vergadering snel wegwezen. Pieter niet, hij zoekt je juist op naderhand, is oprecht geïnteresseerd en komt je zo veel mogelijk tegemoet.”

“Kijk, het is politiek, dus eigenbelang speelt altijd een rol, hij wilde ook gewoon zijn voorstellen door de gemeenteraad krijgen. Maar, hij deed dat op een heel prettige manier. Nooit te beroerd om te praten, nooit te moe om iets toe te lichten, altijd tijd voor een bak koffie.”

“Ja ik vind het absoluut jammer dat Pieter Paans vertrekt”, reageert Bert Grimmius van GroenLinks. “Het is een goed functionerende wethouder, hardwerkend, integer en ook gewoon een fijn mens. We zijn het echt niet altijd eens geweest de afgelopen drie jaar, maar met een man als Pieter kan en mag dat en lijdt de persoonlijke verstandhouding daar geenszins onder.”

Ruud Lammers (OP): “Papendrecht verliest bij het vertrek van Pieter een goede bestuurder met de kwaliteiten die nodig zijn, zeker ook goede communicatie met de raad, het bedrijfsleven en alle relevante stakeholders van de gemeente. Ondertussen was Pieter een aimabel mens en hij ondervond veel steun bij ons en bij zijn indirecte en directe collega’s. Ik heb Pieter nooit boos gezien. Of hij wist dat goed te verhullen, of hij was het gewoon niet.”

“Het burgemeestersambt zal hem goed afgaan. Zijn kracht ligt in het leggen van de verbinding tussen enerzijds wat nodig, haalbaar en wenselijk is, en anderzijds de pragmatische houding om ervoor te gaan, om het nodige, haalbare en wenselijke resultaat daadwerkelijk te bereiken.”

Derya Karso (PvdA): “De PvdA-fractie is heel trots en Pieter gaat het goed doen in Krimpenerwaard, daar ben ik overtuigd. Hij is heel benaderbaar en zoekt samen met anderen naar oplossingen. Hij heeft veel energie en dat merk je direct in een gesprek.”