• De injectienaalden ligggen klaar voor gebruik.
• De injectienaalden ligggen klaar voor gebruik. Foto: Floris Bakker

‘Hogere coronacijfers in Alblasserdam niet alleen door biblebelt-effect’

Algemeen

ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans wil af van het imago dat er in Alblasserdam alleen maar minder gevaccineerden en meer besmettingen zijn, omdat het dorp een ‘biblebeltgemeente’ zou zijn.

“Het zit niet alleen in de gelovige hoek, maar ook in de sociaaleconomische status,” aldus Paans. Raadslid Ramon Pardo (D66) wil graag de analyse van Paans en wethouder Jongmans op papier terugzien.

Het onderwerp ‘corona’ kwam ter sprake bij het agendapunt ‘actualiteiten’. Raadslid René Zonnebeld van de PvdA uitte namens zijn fractie zijn zorgen over de recente coronabesmettingscijfers. Burgemeester Jaap Paans vertelde ook bezorgd te zijn in de toename van het aantal coronabesmettingen.

Nuancering
Maar hij maakte ook een nuancering. “Gemiddeld genomen zijn in Alblasserdam 20 tot 30 mensen besmet per dag in de afgelopen dagen. Die besmettingen op zich moet je relateren, zeker in deze fase, aan welke capaciteit Alblasserdam van de zorg vraagt. Wat we zien is een afwijkend beeld. Alblasserdam staat in de top10 als het gaat om de staatjes met aantal besmettingen, maar je ziet ons niet terug in de staatjes met de druk op de zorg. Dat betekent dat we niet in die mate het ziekenhuiswezen belasten. En al helemaal niet tot overlijdensgevallen komen.”

Specifieke maatregelen tegen dorpen als Alblasserdam, waar de vaccinatiegraad lager is dan het landelijk gemiddelde, ziet Paans niet zitten. “Er zijn deskundigen die pleiten voor afsluiting van die gemeenten, waar je onder bepaalde vaccinatiegraad zit. Ik ben daar geen voorstander van. Vooral ook omdat we weten dat onze gemeente een meervoudige problematiek heeft als het om de vaccinatiegraad gaat. Er zijn specifieke groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de vaccinatiecijfers. Maar dat gaat breder dan wat getypeerd wordt als biblebeltgemeente. Het aantal mensen dat in Alblasserdam niet gevaccineerd is, is niet overeenstemming met het aantal mensen dat bepaalde geloofsrichtingen aanhangt in het dorp.”

Slecht geïnformeerd
Volgens Paans zijn er in Alblasserdam ook veel inwoners met een lage sociale economische status die zich niet hebben laten vaccineren, omdat zij ‘slecht of helemaal niet geïnformeerd zijn’. Paans: “Wat wij hebben geanalyseerd, is dat we met name in de sociaaleconomische status van mensen, in de laagste groepen zie dat mensen, door slecht geïnformeerd te zijn of misschien niet actief met het vraagstuk bezig zijn, zich niet hebben laten vaccineren. Het gaat dan om mensen die niet altijd verenigd zijn, mensen die niet op plaatsen komen waar je ze makkelijk kunt treffen, zoals bij verenigingen of andere plekken van samenkomst. Vandaar dat het college, onder aanvoering van wethouder Jongmans heeft gezegd: laten we zorgen dat de prikbus opnieuw naar Alblasserdam komt en laten we kijken of we op plekken kunnen komen waar deze mensen vindbaar zijn. Denk dan aan plekken waar de eerste levensbehoeften worden gehaald.”

Voorbeelden waar de gemeente extra op investeren met een wijkgerichte aanpak, zijn de omgeving van de moskee en Oceanco, vanwege het aantal arbeidsmigranten dat daar werkt en mogelijk ook laag gevaccineerd is. Paans: “Met voorlichting proberen we mensen te verleiden tot vaccinatie, maar met respect voor degenen die andere afwegingen maken. Of diegene nu gelovig is of niet.”

Coronavaccinatiebus
Deze week is de coronavaccinatiebus weer in Alblasserdam. Bij deze ‘prikbus’ kunnen mensen zich laten informeren over vaccinatie en een vaccinatie tegen corona halen. Dit kan gratis en zonder afspraak. Er kan gekozen worden tussen de vaccinatie van BioNTech/Pfizer en Janssen. Er is een mondkapje en een identiteitsbewijs nodig. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

De prikbus staat steeds tussen 12:00 en 18:00 uur op de volgende plekken: dinsdag 2 november bij de Ichtuskerk op het Scheldeplein 2, woensdag 3 november bij sportcentrum Blokweer aan de Sportlaan 3, donderdag 4 november aan het Wilgenplein, vrijdag 5 november aan het Wilgenplein en zaterdag 6 november op sportpark Souburgh aan de Bas Verhoevenweg 5.