• Een archieffoto van het Taalcafé in Papendrecht.
• Een archieffoto van het Taalcafé in Papendrecht. Foto: Aangeleverd

Taalcafé in Alblasserdam gaat weer van start: ‘Gewoon gezellig praten’

Algemeen

ALBLASSERDAM • Taalcafé Alblasserdam gaat op maandag 18 oktober weer van start in de Rederij aan het Raadhuisplein in Alblasserdam

Het Taalcafé, dat voorheen geleid werd door Anja en Jetty, wordt voorgezet door Anja, maar dan samen met Erny. Voor de enthousiaste taalvrijwilligster Erny is het duidelijk waarom ze graag lesgeeft bij Taalcafé. “Taal is het allerbelangrijkste in je dagelijks leven. Je hebt het nodig wanneer je naar de dokter gaat of boodschappen doet. Of, wanneer je bijvoorbeeld een kind hebt, om met de juf of moeders te praten.”

Kinderen vertalen
Met haar geschiedenis als docente Nederlands weet ze wat het is om les te geven aan kinderen. De ervaring leerde dat tijdens het ouderspreekuur de ouders met een migratieachtergrond haar nauwelijks verstonden en de kinderen daarom vertaalden. Haar volgende stap stond toen vast. “Als ik stop met werken, dan ga ik die ouders Nederlands leren in plaats van de kinderen die ik gehad heb.”

Via de bibliotheek geeft ze nu één op één Nederlandse les, maar zoals ze zegt: “Een taalcafé is veel leuker omdat je dan een groepje hebt met mensen die weinig of slecht Nederlands spreken en dan leren ze ook weer van elkaar.”

Laagdrempelig, veilig en gezellig
Door corona heeft Taalcafé een tijd stilgelegen, maar binnenkort is iedereen weer welkom om in groepsverband met elkaar de Nederlandse taal te oefenen. Spreekvaardigheid staat hierin centraal. “Je praat over dagelijkse dingen en thema’s: boodschappen doen, het weer, een verjaardag vieren... gewoon praten. Of je doet een spelletje, een taalriedel of met een artikel waar je het dan over hebt.”

De taalvrijwilligers gebruiken een methode om hun ‘lessen’ voor te bereiden maar zijn ook flexibel als een deelnemer zelf een idee heeft. En; “Het is niet alleen taalleren, maar ook gewoon gezellig!”

Fouten zijn niet erg
Ze benadrukt: “Het is laagdrempelig en het moet ook veilig zijn. Fouten maken is helemaal niet erg. Het is juist fijn, want daar kan je wat van leren. Praten met elkaar is veel moeilijker dan bijvoorbeeld iets lezen of een les maken. Tijdens een gesprek moet je gelijk improviseren en vertellen wat je denkt en voelt en dat is wat we oefenen.”

Iedereen die onvoldoende Nederlands spreekt en hier graag in wil oefenen, kan vrij binnenlopen vanaf maandag 18 oktober. Taalcafé is daarna elke maandag en duurt van 10.00 uur tot ongeveer 11.30 uur, de toegang is gratis.

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Judith Juch