• Het ei tegen het raam van het huis van Peter Stam.
• Het ei tegen het raam van het huis van Peter Stam. Foto: Peter Stam

Ei tegen raam van huis Peter Stam:

‘Net iets meer dan kwajongensstreek'

alblasserdam • Zondagavond 19 september werd er een ei gegooid tegen een raam van het huis van Peter Stam, bekend in Alblasserdam vanwege zijn website Alblasserdamsnieuws.nl. Peter kon de dader zelf aanhouden en noemt dit ‘net iets meer dan een kwajongensstreek’.

“Gewoon alleen een ei gooien, dat is misschien nog niet eens zo heel erg, maar hij deed een bivakmuts op om niet herkend te worden en gooide toen iets tegen ons huis. Voor hetzelfde geld was het iets anders”, vertelt Peter Stam de volgende ochtend.


Zwarte bivakmuts

Het gebeurde zondagavond toen zijn vrouw hun zoontje op bed wilde gaan leggen en Peter met hun hond Boris naar buiten ging om die uit te laten. “Ineens ziet Debora iemand achter het huis een zwarte bivakmuts op doen”, schrijft Peter op Twitter.


“Niet veel later hoort ze dat er iets tegen het huis wordt gegooid. Het blijkt een ei te zijn. Debora belt mij en kijkt intussen op de camerabeelden terug hoe de twee er precies uitzien." Er bleken twee jongens bij betrokken te zijn. De een gooide en de ander wisselde daarna met hem van jas om niet herkend te worden.


"Intussen ren ik met Boris alvast richting de wegrenrichting", vervolgt Peter op Twitter. "Uiteindelijk de dader kunnen pakken. Hij heeft alles netjes schoongemaakt en excuses aangeboden.”


Eerst ontkennen

Dat excuses aanbieden ging overigens niet vanzelf, meldt Peter de volgende ochtend. “Hij ontkende eerst en had me in verwarring gebracht doordat hij na afloop zijn jasje uitgedaan had en de ander die had aangedaan."

"Hij wilde ook zijn naam en adres niet geven", vervolgt Peter. "Maar toen ik dreigde om de politie erbij te halen en dat hij dan alsnog hun naam en adres zou moeten geven, ging hij overstag.”

Intussen was er een groep van ongeveer 15 à 20 jongeren omheen komen staan, die elkaar volgens Peter waarschijnlijk allemaal kenden. De dader schat hij tussen de 15 en 18 jaar. “In ieder geval minderjarig”, meent Peter, die behoorlijk boos was.


Vrouw geschrokken

“Achteraf gezien heb ik wellicht iets té boos gedaan. Ik heb me zelfs laten verleiden om te schelden en dat doe ik eigenlijk nooit. Maar dat had vooral te maken met het feit dat ik zag hoe mijn vrouw geschrokken was van die bivakmuts.”

Degene die het ei gegooid heeft, heeft de viezigheid nog dezelfde avond schoongemaakt. “Maar vanmorgen zag ik dat het toch nog aardig vies was. Hij heeft gisteravond echt wel zijn best gedaan, dat heb ik gezien. Maar omdat het donker was, heeft hij nog wel wat over het hoofd gezien. Het raam is bijvoorbeeld nog echt vies en ook op andere plekken zitten nog eiersporen. Het is volgens ook echt lastig om dat goed weg te halen.”


Alsnog schoonmaken

“Maar die achtergebleven eierresten mag hij alsnog komen schoonmaken”, vervolgt Peter. “Want dat ga ik echt niet zelf doen."


"Ik ben niet van plan om aangifte te doen, maar als hij het niet helemaal netjes maakt, overweeg ik dat alsnog te gaan doen. Ik hoop dat hij eieren voor zijn geld kiest”, vertelt Peter met een knipoog. 


Contact gezocht

Later die maandag heeft hij contact gezocht met de dader voor de definitieve schoonmaakactie. Er is inmiddels contact geweest en extra schoongemaakt, maar nog steeds is niet alles weg. 


Aanleiding voor de eigooi-actie is voor Peter niet helemaal duidelijk geworden, maar het is volgens hem waarschijnlijk een soort wraakactie omdat hij met Alblasserdamsnieuws.nl geschreven heeft over de jongeren.