• Vlnr: Boukje van Dijk, Gerard van Vugt, Piet de Leeuw van Weenen, Wannie Goeree en Peter Suijker.
• Vlnr: Boukje van Dijk, Gerard van Vugt, Piet de Leeuw van Weenen, Wannie Goeree en Peter Suijker. Foto: Anne Marie Hoekstra

Papendrecht in 2020

Fade-in'80 legt bijzonder jaar vast

Dertien cameramannen- en vrouwen van filmclub Fade-in’80 zorgden voor een tijdsbeeld in een bijzonder jaar. Net als de rest van de wereld was hun dorp in de greep van COVID-19.

Al voordat het interview is begonnen stelt Gerard van Vugt een statief met camera op. “Vind je het goed als we het interview filmen?” Even later plaatst Boukje van Dijk een tweede camera, zodat het gesprek ook vanuit een ander perspectief wordt vastgelegd. Samen met voorzitter Piet de Leeuw van Weenen en de leden Peter Suijker en Wannie Goeree zijn ze naar het gebouw van de kinderboerderij gekomen, hun vaste ontmoetingsplek, om te vertellen over hun laatste gezamenlijke productie: ‘Papendrecht NU 2020’, een film van 28 minuten.

Jubileumjaar

Een jaar lang gingen dertien leden van de filmclub op pad. Ze bezochten onder andere scholen, nieuwbouwprojecten, bedrijven, verenigingen en parken. Aanleiding voor het project was het jubileumjaar. De Leeuw van Weenen: “Samen met een van de andere leden heb ik een plan gemaakt voor de film. We maakten een indeling in thema’s, zoals medische zorg, openbaar vervoer, werkgelegenheid, scholen en nieuwbouw. Peter Suijker, onze technische man en leraar van de club, heeft de beelden gemonteerd.”

Het was onontkoombaar, ook gevolgen van de coronacrisis werden geregistreerd. Suijker: “Je ziet dichte scholen, rijen wachtende mensen bij de bakker om op Koningsdag oranje tompoucen te halen, afzettingen in de winkels. Ook het schoonmaken van de winkelwagentjes filmden we en de lege pleinen. Ja, aan de ene kant mooi dat we dit hebben kunnen vastleggen, maar het was ook een nadeel. De coronamaatregelen maakten ons werk ook lastiger.”
Wat valt op als je de vorige film met de nieuwe vergelijkt? Suijker: “Je ziet wat er in tien jaar aan industrie is bijgekomen. Boskalis is heel groot geworden, het hoofdkantoor van Fokker is nieuw. Veel bedrijven hebben meegewerkt, we mochten ook binnen komen filmen. Verder zijn er aan het Oude Veer verswinkels gekomen. Er zit een culinair stukje in de film; de kijker ziet dat je in Papendrecht elk weekend ergens anders kunt eten.”
Van Vugt vult aan: “Alle items zijn ingesproken door de wethouders. Ze hebben hun onderwerp leuk opgepakt.”
Op dinsdag 27 juli bood de club de film aan waarnemend burgemeester Annemiek Jetten aan. “Dat was om haar een beetje wegwijs te maken”, aldus De Leeuw van Weenen. “Ze komt uit Vlaardingen en woont in Breda, dus ze kent ons dorp nog niet goed. Ze was enthousiast en heeft hem direct helemaal bekeken. Ze was er verrast over dat er zoveel te doen en te beleven is.” Ook mensen die al lang in Papendrecht wonen ontdekken volgens De Leeuw van Weenen vast nieuwe dingen. “Er is bijna niemand die weet dat we in Papendrecht een hondentraining hebben.” Van Vugt: "De film gaat ook over alle zorg. We hebben bijvoorbeeld een heel goed tandheelkundig centrum en ook een goede oogkliniek."

Schoolmusicals

'Je ziet dichte scholen, rijen wachtende mensen bij de bakker op Koningsdag'

Regelmatig vragen onder andere scholen en verenigingen de club om te komen filmen. Van Vugt: "We hebben veel schoolmusicals gefilmd, ook in dorpen buiten Papendrecht. Peter monteert dat allemaal. We krijgen daar een kleine onkostenvergoeding voor. Ook voor de gemeente maken we films. Momenteel zijn we bezig met de heemtuin; de Natuur- en Vogelwacht heeft ons gevraagd om daar een film te maken over de seizoenen." Suijker: "De kinderboerderij, van oud naar nieuw, hebben we ook gefilmd. En de plaatsing van de nieuwe Witte Brug, de nieuwbouw van het gemeentehuis, de plaatsing van de brug over de Gantel, de sportgala's van Papendrecht en Alblasserdam."

Ze hebben één probleem, zegt Suijker. "De gemiddelde leeftijd is vrij hoog." Goeree: "Ik ben 64. Er zijn 7 van de 44 leden jonger dan ik." De Leeuw van Weenen: "We zoeken dus nieuwe leden." Ze vinden hun lidmaatschap alle vijf vooral erg gezellig. En ze leren veel. Suijker: "Ik verzorg twee keer per jaar een cursus voor beginners. Zelf blijf ik bij door in bladen veel te lezen over de nieuwste ontwikkelingen." De Leeuw van Weenen hoopt dat zowel de liefde voor film als de gezelligheid van zijn club nieuwe leden zal trekken. "Ieder jaar gaan we gezamenlijk een dag uit. En in oktober hebben we de grote zaal in Landvast gehuurd, dan gaan we onze films op een groot scherm vertonen, vanaf het begin tot nu, in twee sessies van een uur."