Makkelijke versies duurzame plannen

papendrecht • De gemeente Papen-drecht heeft publieksvriendelijke versies gemaakt van de Regionale Energiestrategie (RES 1.0) en de Transitievisie Warmte. Daarin gaat het over verduurzamen op het gebied van energieverbruik.

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland de CO2-uitstoot zal verminderen. In 2030 moet onze uitstoot bijna de helft zijn van de uitstoot van in 1990. Daarvoor moet ook de regio Drechtsteden op een duurzamere manier energie gaan opwekken, vervoeren en gebruiken. Nederland is verdeeld in dertig regio's, waarvan de Drechtsteden er een is. Hoe de regio ervoor wil zorgen dat er minder energie verbruikt gaat worden en méér duurzame energie, staat beschreven in de Regionale Energiestrategie (RES 1.0).


Haalbaarheid

Onlangs zijn de RES 1.0 (met een amendement en twee moties) en de Transitievisie Warmte (met 1 motie) unaniem door de Papendrechtse gemeenteraad vastgesteld. Wethouder Janssen (duurzaamheid): "De haalbaarheid en betaalbaarheid van de hele transitie blijft een zorgpunt. Het tempo van de verdere uitvoering hangt af van de financiële kaders die vanuit het Rijk komen."

Papendrecht wil inzetten op opwekking van zonne-energie via grote daken in de gemeente. Er zijn nog grote dakoppervlakken leeg die daarvoor benut kunnen worden. Wethouder Janssen: "We betrekken onze inwoners zoveel mogelijk en kiezen er bewust voor om daar waar het kan stappen te zetten. Blijken stappen nog niet haalbaar of niet betaalbaar, dan maken we een pas op de plaats." Voor de versieis in meer begrijpelijke taal, zie: www.res-drechtsteden.nl/ en papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Duurzaam_Papendrecht/Documenten_Transitievisie_Warmte