• Stijn Philips in Kinderdijk, tijdens de opnames voor De Wilde Waard.
• Stijn Philips in Kinderdijk, tijdens de opnames voor De Wilde Waard. Foto: Richard Slagboom

Film 'De Wilde Waard' gaat 8 september in bioscoop Landvast in première

De wilde kant van de Alblasserwaard

alblasserwaard • De Alblasserwaard is mensenwerk, ingepolderd, en al honderden jaren in gebruik als woon- en werkgebied. Maar voor de dieren die er wonen is het een wildernis als alle andere. 

Dat perspectief laat Stijn Philips, oud-inwoner van Giessenburg en cameraman bij natuurprogramma's als 'Vroege Vogels' in 'De Wilde Waard' zien. "Hun strijd om te voedsel te vinden, voor jongen te zorgen, de uitdagingen waar zij tegenaan lopen, die vaak onbekende kant heb ik vastgelegd", knikt hij. 


Vier seizoenen lang volg je als kijker via tien losse verhaallijnen, steeds wisselend tussen plekken als Kinderdijk, de Donkse Laagten en de Avelingen, verschillende dieren. Iconen, noemt Philips ze. "Denk daarbij aan bevers en grutto's. Ze zijn niet onbekend, maar neem bijvoorbeeld de kuikens van grutto's. Die weten zich razend goed te verstoppen. Het is mij gelukt om ze te filmen en zo zie je beelden uit de natuur om je heen die je anders nooit zou tegenkomen."

Begin 2019 startte hij met het project. Het uitgangspunt: een korte film van zo'n twintig minuten, die begin 2020 klaar zou zijn. "Het heeft wat langer geduurd, dat klopt", lacht hij. "Maar het is veel groter geworden dan ik had verwacht. De crowdfundingsactie die ik had opgezet leverde vele enthousiaste reacties op. Ik ben in gesprek geraakt met onder meer gemeentes en de provincie en er kwam extra geld los. Daardoor kon ik een volwaardige film van bijna een uur maken. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen." 


Meer wensen van zijn ambitieuze verlanglijst kwamen uit. Een professionele voice over, die het verhaal vertelt: televisiepresentator Menno Bentveld tekent ervoor. Op maat gemaakte muziek, speciaal gecomponeerde voor 'De Wilde Waard': de puntjes worden daarvoor nu op de i gezet. En last but not least: de natuurfilm is vanaf 8 september in een echte bioscoop te zien. "Landvast in Alblasserdam was meteen enthousiast. Ik ben daar zo blij mee. Goede stoelen, een groot scherm, perfect geluid, het maakt de ervaring er zoveel mooier op. En het is natuurlijk gaaf om te zien dat 'De Wilde Waard' gewoon tussen alle blockbusters uit Hollywood staat."

Het is een bak werk geweest om de vele uren aan opnames te maken en uiteindelijk terug te brengen tot het uiteindelijke resultaat. Maar Stijn Philips is er naar eigen zeggen 'dolgelukkig' mee. "Ik hoop dat mensen hierdoor ook nog meer hun eigen streek gaan koesteren, dat ze inzien dat er veel is om zuinig op te zijn. En of er een vervolg komt? Laat ik zeggen dat het naar meer smaakt."

Na de première op 8 september kunnen belangstellenden bij bioscoop Landvast een kaartje kopen. De prijs is nog niet bekend. De programmering wordt ongeveer anderhalve week van tevoren door Landvast gemaakt.


Geurt Mouthaan