• Adrienne Vertooren is kwartiermaker voor het i_lab.
• Adrienne Vertooren is kwartiermaker voor het i_lab. Foto: Alex Willemsen

'Het gaat over een leven lang ontwikkelen'

Samen innoveren via i_lab

Ondernemer Adrienne Vertooren heeft als kwartiermaker van het i_lab een missie: onderwijs en arbeidsmarkt in de regio dichter bij elkaar brengen en helpen om met elkaar te innoveren. Samen met ondernemers uit de regio liet zij zich inspireren door het Amerikaanse Silicon Valley. 

Vertooren is eigenaar van het Gorcumse bedrijf Merford. Ze komt uit het bedrijfsleven, maar spreekt ook de taal van het onderwijs.

Samen innoveren

Het idee voor een platform dat onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar laat aansluiten ontstond anderhalf jaar geleden. “Het kwam voort uit de regiodeal, een subsidiepot voor de regio. De gemeente Gorinchem, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven zijn kartrekkers. Met die stuurgroep zetten we een coöperatie op. Het i_lab wordt eigendom van de gemeente, scholen en bedrijven. Gesprekken met de gemeenten Vijfheerenlanden, Molenlanden, West Betuwe, Altena, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht zijn gaande. In het najaar zullen we met alle betrokkenen bespreken hoe we de arbeidsmarkt, het onderwijs in de regio en het i_lab beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Het gaat over een leven lang ontwikkelen. Via het i_lab kunnen bedrijven ook gezamenlijk innoveren.”

Een mooie praktijkcasus kan Vertooren al noemen. "Gemeenten zijn bezig met de regionale energiestrategie, om de CO2-uitstoot te verminderen. Het i_lab zou kunnen bekijken wat de wensen zijn en hoe bedrijven en het onderwijs bij de aanpak kunnen aansluiten."

Huis van Nu

'Met het i_lab leren leerlingen andere vaardigheden dan in de schoolbanken'

Het is de bedoeling dat het i_lab over twee jaar beschikt over een eigen ruimte. Totdat het zover is, maakt de organisatie gebruik van een ruimte in het Da Vinci College. Die wordt in september in gebruik genomen. “Daar komt onder andere het programma Zorg voor Later met een simulatie-woonkamer met zorgtechnologie. We werken daarvoor samen met de zorgorganisaties Rivas en Present en met scholen die zorgvakken aanbieden.” Leerlingen krijgen hier de kans om eens met een robot aan de slag te gaan en te ontdekken wat domotica (het automatiseren van processen en handelingen in huis, red.) kan betekenen voor een oudere die zo lang mogelijk in zijn eigen huis wil blijven wonen. Ik zou het heel gaaf vinden als mensen die willen weten met wat voor technologie ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen naar het i_lab komen om er kennis mee te maken. Een ander programma is Het Huis van Nu. Daar gaan we met leerlingen en studenten onderzoek doen rondom duurzaamheid in en om het huis.”

Het i_lab haalt leerlingen uit de schoolbanken. “In het i_lab leren zij andere vaardigheden dan in de schoolbanken: analytisch denken, complexe problemen oplossen, creatief en innovatief zijn. We willen hen stimuleren met een probleem aan de slag te gaan, dat kan een vraagstuk uit het bedrijfsleven zijn. Daarnaast kunnen leerlingen les krijgen bij een bedrijf, van mensen uit het bedrijf zelf.” Als stuurgroep willen wij het breder trekken. “Ook werkenden die nieuwe vaardigheden willen leren en zich willen blijven ontwikkelen kunnen bij ons workshops volgen.” Geld voor het i_lab komt niet alleen uit de pot van de regiodeal. “De gemeente Gorinchem heeft dat bedrag meer dan verdubbeld, op basis van ons plan. We hebben een exploitatiebegroting waaraan ook het bedrijfsleven en scholen bijdragen. Scholen en bedrijven worden dan mede-eigenaar van het i_lab.”

Uniek in Nederland

De brede opzet van het i_lab is uniek in Nederland. Vertooren heeft diverse vergelijkbare initiatieven bezocht. “Er zijn er al best veel, maar ze hebben allemaal een andere focus. Ze richten zich bijvoorbeeld alleen op het mbo of hbo. Wij beginnen bij de basisschool en willen jongeren op alle niveaus kennis meegeven rondom nieuwe technologie. En dus ook mensen die al ergens werkzaam zijn. We beginnen met enkele projecten, maar onze visie is het hele spectrum. Het mooie is dat bedrijven in samenwerking met onderwijs hun eigen innovaties verder kunnen uitwerken, ook samen met andere bedrijven. Het wordt een coöperatief platform." Vertooren belde scholen en vroeg bedrijven om praktijkopdrachten. "De meeste bedrijven zeggen: eindelijk is er een plek waar alles samenkomt." Een ondernemer die het i_lab al wist te vinden is Edwin van der Ham van Montapacking in Molenaarsgraaf. 

Van der Ham is blij dat het i_lab er nu is. Hij vertelt: "We hebben een aantal jaren geleden een rondreis door Silicon Valley gemaakt, met ondernemers uit de regio. Adrienne was er ook bij. We hoorden dat de bedrijven daar veel meer contact hadden met het onderwijs. Personeel is belangrijk, zeggen we als ondernemers. Als we dat vinden, is het ook belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Daar moet je dan in investeren, dat doe je in auto's en gebouwen ook. Ik dacht: we moeten meer samenwerken met scholen en onderwijsinstellingen, want er is een afstand tussen wat wij willen en scholen leveren."

Robots

Van der Ham overlegde met andere ondernemers en een docent van het Da Vinci College. "We zeiden: laten we vast beginnen en ict-studenten uit het mbo binnenhalen. We hebben hen laten bedenken hoe robots efficiënter kunnen werken. Ze kwamen met ideeën die we zelf nooit bedacht hadden, die benutten we. De leerlingen vinden dat prachtig, ze liepen buiten hun schoenen van trots. Twee van die jongens komen bij ons stagelopen."