Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Kritiek coalitiepartner PvdA op vertrek SGP uit college Damdorp:

Principes belangrijker dan dorpsbelang

alblasserdam • De rode draad daarbij: er was breed respect en waardering voor de SGP en met name wethouder Peter Verheij voor de afgelopen periode van samenwerking binnen de raad. Maar tegelijkertijd waren er ook kritische kanttekeningen, ook van de voormalige coalitiepartners. 

Haci Erdogan (PvdA): ‘Wij vinden het jammer dat de SGP hun principes belangrijker vinden dan het belang van Alblasserdam. Het is ook niet nodig. De SGP stelt dat wij coalitie-afspraken hebben geschonden, maar wij zijn ervan overtuigd dat dat niet zo is.”

De druppel die voor de SGP de emmer deed overlopen was de steun van alle andere partijen voor het laten rijden van de shuttlebus naar de molens van Kinderdijk op zondag. Een keuze waar geen enkele partij op terugkwam, ook de twee andere christelijke partijen niet. ChristenUnie en CDA stellen dat deze maatregel ervoor zorgt dat de zondagsrust er in Kinderdijk er juist op vooruit gaat. Jaco Sterrenburg (CU): “Net als de SGP laten wij ons leiden door de Bijbel. Maar de bezoekers komen toch wel op zondag, dit is de beste oplossing om de rust te creëren.”


Uiteraard kwam ook de SGP zelf aan het woord. Fractievoorzitter Jaco Brand blikte terug op een samenwerking van elf jaar met CDA en PvdA. “Telkens opnieuw hebben we gezamenlijk ambities waar mogen maken. We danken onze wethouder Peter Verheij voor het vele werk dat hij heeft mogen verrichten voor Alblasserdam én de regio.”

Maar hij stipte aan het dat de afgelopen jaren steeds meer ging schuren. “Onderdeel uitmaken van een coalitie betekent verantwoordelijkheid dragen binnen de vooraf gemaakte afspraken. De laatste jaren was het meer dan eens merkbaar dat gemaakte afspraken onder druk kwamen te staan of dat coalitiepartijen besluiten namen die haaks staan op principes SGP.” 

Met name noemde Brand het besluit om als gemeente in Alblasserdam de regenboogvlag te hijsen en de gang van zaken rond het LHBTI-beleidsplan. “Het heeft ons diep geraakt, omdat de genomen besluiten indruisen tegen Gods scheppingsorde.” De beslissing om de shuttlebus op zondag te laten rijden en niet nadrukkelijk in te zetten op het terugdringen van het aantal bezoekers op zondag aan het Kinderdijkse molengebied raakte de SGP eveneens diep. “Onnodig en ongepast”, stelde Jaco Brand. “Wij vinden dat dit echt strijdig is met de afspraken die we drie jaar geleden voor het coalitieakkoord hebben gemaakt. Voorafgaand aan de raadsvergadering hebben we aan de partijen meegedeeld dat voor de SGP hiermee een grens zou worden overschreden en dat dit vergaande consequenties zou hebben.”


Bij D66 was er een zekere mate van opluchting dat de SGP deze stap zette. Ramon Pardo: “Wij duiden dit als een verschuiving van het machtsevenwicht na elf jaar het stempel van CDA, PvdA en SGP op de Alblasserdamse politiek. Ik kan me voorstellen dat de kiezer zich komend jaar op een andere manier uitspreekt.” Voor Brand was dit aanleiding om te suggereren dat D66 met de inzet om de shuttlebus op zondag te laten rijden bewust op de breuk heeft aangestuurd. Pardo benadrukte echter dat dit paste in het beleid van D66. "Maar in de afgelopen elf jaar hebben wij in het verwezenlijken van onze visie vaak de SGP op onze weg gevonden. Kunt u zich voorstellen dat onze partij dan nu spreekt over een vernieuwing van perspectief en de mogelijkheid dat er de komende vier jaar een andere wind waait? U kunt ons dat wenkend perspectief niet ontnemen.”


Geurt Mouthaan