Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Raad wil ‘meer vaart' bij woningbouw

molenlanden • Wethouder Arco Bikker vindt de verwachtingen die raadsleden van Molenlanden hebben als het over woningbouw gaat, niet realistisch. Hij herinnerde de raad eraan dat het de markt is die de prijzen bepaalt.

De raadsleden vinden op hun beurt dat de gemeente meer vaart moet maken met woningbouw. “In de woonvisie staan aantallen die wij halen”, zo verdedigde Bikker zich donderdagavond 1 juli, tijdens de behandeling van de kadernota. In deze nota geeft de raad de financiële kaders aan voor het komende jaar. 

Bikker meldde dat het college in de eerste week van juli een overleg heeft met de provincie over uitbreidingslocaties voor woningbouw in Bleskensgraaf, Oud-Alblas en Molenaarsgraaf. “Want daar zit de contour (de bouwgrens tot waar mag worden gebouwd, red.) strak omheen.”


Leren van Vijfheerenlanden

Bert Snoek (VVD) vroeg zich af of Molenlanden iets kan leren van Vijfheerenlanden: “Zij denken aan afspraken maken met ontwikkelaars en makelaars. En ook aan doelgroepenbeleid. Wij overwegen met een motie in die richting te komen.” Snoek vroeg Bikker: “Wat kunnen wij van onze buren overnemen om ervoor te zorgen dat onze inwoners zoveel als mogelijk voorrang krijgen bij onze koop- en huurwoningen?”


Bikker wees op de juridische haken en ogen die doelgroepenbeleid met zich meebrengt. “Het is niet verwonderlijk dat de wethouder in Vijfheerenlanden er om die reden terughoudend tegenover staat. Discriminatie bij het verdelen van woningen, dat moet je juridisch goed kunnen onderbouwen. Kansen die er zijn pakken we.”

Paul Verschoor (PM) hield vol: “Mijn fractie vind een doelgroepenverordening ook een goed idee. Daardoor hou je sociale koopwoningen gedurende een bepaalde periode beschikbaar voor de doelgroep. We hebben een groot tekort aan starterswoningen. Er zijn voorbeelden van mensen die trouwen en naar hun ouders teruggaan.”

Corné Egas (SGP) stelde dat de woningbouwplannen achterblijven bij de enorme vraag die er leeft. 

“Met name in een aantal dorpen, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf en Brandwijk, staan de processen naar onze waarneming stil, of verlopen uiterst traag. In plaats van de geplande 175 woningen bouwen we 135 woningen. Kunnen we in 2022 die 40 tekort compenseren?”


Bikker: “Ik denk dat we voor de zomervakantie het aantal realiseren dat we vorig jaar genoemd hebben. We komen in september met een avond waarop we de cijfers delen en proberen de raad een reëel beeld te geven.”


Blijverslening

De ChristenUnie wil dat instrumenten worden onderzocht die kunnen worden ingezet om starters, jonge doorstromers en ouderen aan een passende woning te helpen. Harry Stam. "Het zelf ontwikkelen van koopgarantwoningen en blijversleningen zijn instrumenten die daaraan kunnen bijdragen."