• Arjan van Tilburg.
• Arjan van Tilburg. Foto: Nanda van Heteren

Arjan als zwemofficial naar jeugd-EK

papendrecht • Arjan van Tilburg is niet alleen zwemmer en voorzitter van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul, hij is ook official bij het wedstrijdzwemmen. In die functie is hij deze week, van dinsdag 6 tot en met zondag 11 juli, te bewonderen in het Stadio del Nuoto in Rome tijdens de Europese Jeugd Kampioenschappen editie 2021.

“Ik ben 38 jaar geleden lid geworden van De Geul. Op mijn zestiende ben ik het zwemmen gaan combineren met het officialschap. In eerste instantie als tijdwaarnemer, daarna starter en vervolgens als scheidsrechter. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB, red.) heeft mij in 2009 gevraagd om bij de kleine groep scheidsrechters te horen die de nationale toernooien leidt”, vertelt Arjan van Tilburg.


Azerbeidzjan

“Zes jaar later mocht ik voor het eerst voor de Europese zwembond LEN (Ligue Européenne de Natation, red.) naar Azerbeidzjan. In Bakoe waren de Europese Spelen. In 2017 kwam ik maakte ik mijn debuut op mondiaal niveau, dat was in Hongarije. Wereldzwembond FINA (Fédération Internationale de Natation, red.) had zeven Europese officials, waar ik er één van was, naar de Wereld Kampioenschappen in Boedapest gestuurd.”


Tijdens de pandemie heeft Arjan vrijwel geen wedstrijden kunnen doen. “Wel hebben we met de club racetrainingen gehouden. Af en toe, en uiteraard binnen alle kaders van de coronamaatregelen, hebben we op woensdag tussen 18.00 en 19.30 uur tijdens onze reguliere zwemtraining in Sportcentrum Papendrecht een wedstrijd nagebootst. Clubgenoten konden maximaal drie afstanden zwemmen en publiek volgde de wedstrijd via livestream en livetiming. Zelf was ik daar official, het was het leuk om op dat niveau te fungeren!”

Arjan van Tilburg weet dat zwemmers op elk niveau hun beste prestatie willen neerzetten. “Ik ben er om te controleren of de sporters bijvoorbeeld de juiste slagen zwemmen. In dat opzicht zie ik gelijkenissen. Het verschil zit in de professionaliteit waarmee de evenementen worden gehouden. Dat geeft een extra lading aan het toernooi.”


Strenge regels

Dat is van 6 tot 11 juli in Rome ook zo. Arjan: “Daar ga ik extra van genieten! Niet alleen omdat ik die afwisseling gemist heb, maar ook omdat ik de overige tijd op mijn hotelkamer zal moeten blijven. De restricties zijn door corona streng, men wil absoluut voorkomen dat mensen elkaar besmetten."


"Al die testen, uren die ik tussen die vier muren moet spenderen en strikte regels, heb ik ervoor over. Als ik langs de badrand sta, dan weet ik dat het het allemaal waard is!”


Nanda van Heteren